Home България Информация Оранжев код за значителни валежи от дъжд в 5 области днес, в останалите – жълт

Оранжев код за значителни валежи от дъжд в 5 области днес, в останалите – жълт

2 min read
0
0
4
Оранжев код

Оранжев код за значителни валежи от дъжд е в сила за 5 области в страната, за останалите 23 кодът е жълт, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

loading...

Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 mm.

Жълт код важи за областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 25 и 35 mm. В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник нощните часове дъждът ще се примесва със сняг.

За областите Плевен, Враца, Монтана и Видин предупреждението е за дъжд и сняг. Там ще има значителни валежи, предимно от сняг. Сумарните количества ще са между 15 и 25 mm. В Предбалкана ще се образува нова снежна покривка – около 10 cm, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.

На морето по цялото крайбрежие в страната, на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, е в сила и жълт код са силен вятър от изток и североизток с пориви от 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) и вълнение, което ще достига 4 бала.

Load More Related Articles

Check Also

Предимно слънчево, но студено, ще е днес

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места…