Home България Информация Тримата загинали мъже са причинили снощния пожар в Центъра за психично здраве в Пловдив

Тримата загинали мъже са причинили снощния пожар в Центъра за психично здраве в Пловдив

1 min read
0
0
313
Пожарна

Тримата загинали мъже са причинили снощния пожар в Центъра за психично здраве в Пловдив, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. Установено е, че огънят е тръгнал от тяхната стая, като се предполага цигара, или друго запалително вещество, но засега не е ясно дали станалото е по непредпазливост или съзнателно, добави Румен Попов.

loading...

Починалите са от близки населени места край Пловдив, двама от които – 57 годишни, а третият на 50 г. Те са били в заключена стая, заради диагнозата им – параноидна шизофрения. Пациентите в този блок са преобладаващо такива, повечето свободноскитащи и периодично въдворявани в здравното заведение, заради което са държани „под ключ”.

Дежурният фелдшер първи се е притекъл на помощ, но сам е бил силно обгазен от гъстия дим и в момента е в болница.

Разследването тече в две направления – умишлен палеж и „по непредпазливост”. Посоката за умисъл е заради факта, че в Центъра е абсолютно забранено пушенето и внасянето на запалими материали, което изискване обаче е било нарушено и довело до трагичните последици, обясни окръжният прокурор.

Във фаталната нощ в блока е имало само трима души персонал – дежурен лекар, фелдшер и санитар. Бързо пристигналите пожарникари са извели безопасно останалите 20 обитатели на блока, а общо са евакуирани над 60 пациенти в Центъра за психично здраве.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Облаци, дъжд и гръмотевици на запад, слънце и жега на изток

Днес над Западна и Централна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна обла…