Home България Новини от регионите Евакуираха живеещите в 20 къщи във в.с. Черниците край Бургас

Евакуираха живеещите в 20 къщи във в.с. Черниците край Бургас

2 min read
0
0
35
Бургас - наводнения

Обитателите на 20 къщи  във вилна зона „Черниците“ край Бургас са били предупредени да напуснат домовете си рано тази сутрин. Разпореждането  на кмета Димитър Николов е заради критичното покачване на нивото на р. Маринка.

loading...

В 05.30 часа сутринта системата на Община Бургас за ранно оповестяване на рискове от наводнения/ Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас“ (ИСУВ) / е отчела критични нива на водата край вилното селище, заради интензивните валежи. С разрешение на дежурните на „Лукойл Нефтохим Бургас“, служители на УКОРС към Община Бургас са вдигнали т.нар. саваци на дигата, за да увеличат пропускливостта на водата.

В червената зона на системата е и р. Отманлийска край Ченгене скеле, но там няма опасност от заливане на къщите.

Заради възникващите  в този район години наред инциденти,  в следствие на преливане, Община Бургас направи корекции на коритото на реката и изгради предпазни съоръжения.

„Следим ситуацията в двата рискови участъка в района, няма пряк риск за здравето и живота на хората там. Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици,“ каза кметът Димитър Николов.

Информация от системата:

В критично ниво с височина на водния оток за р. Отманлийскска – Рибарско селище 173 см;

На хижа „Странджа“ – 215 см,

Вилна зона „Черниците“ – дига – 191 см;

Повишено ниво на р. Изворска – 240 см, р. Маринка – 109 см, язовир в село Извор – Хур дере – 55 см, преливникът работи кранът е отворен.

Количество дъжд, отчетено от ХМО за станция Зидарово, която е най- близка до нашата територия – 142 л сумарно от 8 до 12.01.

Load More Related Articles

Check Also

Затварят пътя Бургас – Созопол заради наводнение, реките Отманлийска, Маринка и Изворска излязоха от коритата си

Поради преливане на големи количества вода в пътното платно се затваря пътят Бургас –…