Home България Новини от регионите Кметът на село Войводиново: Циганите се върнаха със закрилници от БХК

Кметът на село Войводиново: Циганите се върнаха със закрилници от БХК

1 min read
0
0
240
Димитър Тосев

Представители на ромски организации и хора от Българския хелзинкски комитет (БХК) помагат на ромите от Войводиново, за да се върнат по домовете си. Местните хора обаче категорично не искат. Те трябва да разберат, че връщане назад няма.

Това каза кметът на селото Димитър Тосев пред БТВ.

Той разкри, че циганите са били заедно с лице, представило се за член на Хелзинкски комитет. „Имаше жена, която говореше на английски език, която бе най-крайна. Тя и останалите от групата започнаха да свалят заповедите от общината залепени на вратите. Това не е редно“, коментира Тосев.

Красимир Кънев от БХК коментира, че не е имало техни представители, а хора от местните, с които си сътрудничат. „Тези хора са от “Столипиново” и посредничат в тази ситуация“. Той защити ромите от Войводиново, които напуснаха домовете си след жестокия побой над военен. „Тези хора живеят повече от месец в много тежки условия. Те бяха прогонени от домовете си по средата на зимата. Те са невинни и имат нужда от помощ от държавата. Тези хора живеят в скотски условия повече от месец“, коментира Кънев.

Тосев добави, че всичко е било предварително организирано, за да могат да бъдат доведени в селото. „С тях имаше една бременна жена, която предстои да роди седмото си дете. В България има много нуждаещи се хора, които могат да живеят във Войводиново и не са цигани. Всичко това е подклаждане на напрежение“, смята той.

„Да се третират тези хора като предмети, които могат да се носят и подклаждат е крайна степен на дехуманизация. Във Войводиново беше извършено етническо прочистване. Търси се вина в ощетените хора“, подчерта Кънев.

Load More Related Articles

Check Also

Жегата взе жертва. Мъж почина на моста към парка в Ямбол

Мъж почина днес на моста към парка в Ямбол в горещите часове на следобеда, съобщи наш репо…