Home България Новини от регионите Западна България е под вода: Има залети пътища, отнесени мостове и удавени животни

Западна България е под вода: Има залети пътища, отнесени мостове и удавени животни

2 min read
0
0
7
Наводнение

Прогнозата за опасно време се оправда. Обилните дъждове вече нанесоха много щети в Западна България. В Трън вече е обявено бедствено положение. Река Ерма е излязла от коритото си и е наводнила къщи и дворове.

loading...

„Имаме залети дворни места, плюс една къща. Дворът на училището също, но учебният процес продължава нормално. Няма пострадали хора. За момента отводняваме мазетата. При нас продължава да вали“, обясни кметът на Трън Цветислава Цветкова, предава бТВ.

В Костинброд и Сливница има залети пътища, отнесени мостове, наводнени дворове и къщи. Заради обилните валежи преля и реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило. Има опасност от заливане на къщите в Мрамор и Требич. Язовирът край село Петърч прелива.

Реката в село Калотина е преляла и е откъснала един от кварталите в населеното място. Залети се дворове и къщи. Отводняват се мазета и приземни етажи. Водоемът застрашително е покачил нивото си. Пожарникари и полицаи са спасили възрастна и трудноподвижна жена от буйните води.

Остава усложнена обстановката в София-област. Проблеми има и в района на Годеч. Полицията и пожарната са получили над 200 сигнала за паднали дървета и камъни край Искърското дефиле.

Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди. Това затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания. Макар, че дъждът не е пороен, шахтите не могат да поемат водата и на места са се образували огромни локви.

Проблеми с локвите по пътищата имаше в района на Евксиноград, на околовръстния път на Варна и на зеленчуковата борса.

В морската ни столица се отводняват избени помещения и мазета, работи се по отводняването на отделни шахти. От общината уточниха, че е правено есенно почистване на шахтите, но заради интензивния дъжд и наносите в момента отново има проблеми. Екипите продължават да работят, съобщава БНТ.

От снощи до днес са паднали 31 литра на квадратен метър, което е дозата за половин месец. Синоптиците предупреждават, че до края на седмицата ще има интензивни валежи с много кратки прекъсвания, така че хората трябва да бъдат много внимателни.

Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград са увеличили нивото си. Река Струма е качила 1.5 м, придошли са река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново.

На входа на Кочериново се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма, водата от него тече по пътя към общината от три дни.

„Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока“, каза пред БГНЕС фермера Кирил Стоянов. Той се принудил заради наводненото стопанство да премести животните. Наводнен е и пътят към мандрата над фермата на Кирил. Причината е преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района. Вода се стича и от придошлото Смочевско дере.

Река Струма при с. Бело поле е придошла, на пътя към склада с инертни материали на „Громахолд“ дежури фадрома.

Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец, пише „24 часа“. Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост.

Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица. Въпреки покачването нивото на Струма, остават два метра до това от голямото наводнение от 5 декември 2010 г.

Река Рилска също приижда, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза.

В Костинброд и Сливница има залети пътища, отнесени мостове, наводнени дворове и къщи.

Заради обилните валежи преля и реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило. Има опасност от заливане на къщите в Мрамор и Требич. Язовирът край село Петърч прелива.

Реката в село Калотина е преляла и е откъснала един от кварталите в населеното място. Залети се дворове и къщи. Отводняват се мазета и приземни етажи.

Водоемът застрашително е покачил нивото си. Пожарникари и полицаи са спасили възрастна и трудноподвижна жена от буйните води.

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на град Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал „Средорек“.

Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска, каза още Лазарова. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението “ в Перник през почивните дни, съобщиха от полицията. Имало е множество сигнали за наводнени мазета, приземни етажи на сгради, пътни платна и улици, както и отстраняване на паднали дървета.Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, уточнява ОД на МВР.

Остава усложнена обстановката в София-област. Проблеми има и в района на Годеч. Полицията и пожарната са получили над 200 сигнала за паднали дървета и камъни край Искърското дефиле.

Временно движението в участъка между 12 км и 13 км по път III-813 Годеч – Драгоман е ограничено поради заливане на пътя, съобщиха пък от пресцентъра на АПИ.

Епицентър.бг

Load More Related Articles

Check Also

Затварят пътя Бургас – Созопол заради наводнение, реките Отманлийска, Маринка и Изворска излязоха от коритата си

Поради преливане на големи количества вода в пътното платно се затваря пътят Бургас –…