Home България Образование Без Вапцаров, Талев и Димитър Димов на матурите за зрелостници

Без Вапцаров, Талев и Димитър Димов на матурите за зрелостници

2 min read
0
0
34
Класна стая

В задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

loading...

„В задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, каза още министърът.

„Обучението в електронна среда постигна резултатите си и няма пречка да бъдат включени малка част от темите в него. Ученето е в резултат на взаимодействие с учителите, но и самоподготовка. Ако някои не са стигнали до последната тема, имат един месец да го направят“, посочи той. По думите му учениците миналата година имат малко повече време в сравнение с тези от миналата година и малко по-малко теми.

„Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони“, посочи той.

Задължителните матури след XII клас ще са на 1 и 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание за XII клас.

Изпитът по български език и литературата след 7 клас ще се проведе на 15 юни, а по математика на 17-ти, каза Красимир Вълчев. Началото и на двата изпита ще е в 9 часа, заради организацията на залите и възможността на учениците да се придвижат.

За да създадем спокойствие и равнопоставеност, по български език и литература няма да бъдат включени въпроси за сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, както и творбите: „Бай Ганьо пътува“, „По жицата“, „Неразделни“, „Заточеници“ и „По жътва“. Те ще се изучават, но няма да са включени в изпита. По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници“, каза още Вълчев.

По думите му няма промяна при изпитите по проверка на способностите за профили и професии в областта на изкуствата и спорта.

Учебната година няма да се удължава, тя ще приключи неприсъствено, обяви министърът на образованието.

Единствено седмокласниците и дванадесетокласниците ще се върнат физически в училищата преди септември, за да се явят на матури и на национално външно оценяване.

В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи още министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването на дипломите ще е само с 4 дни – на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Ще се проведат изпити за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии.

За другите ученици учебната година ще приключи неприсъствено, уточни министърът.

Учениците от IV клас и X клас засега няма да се явяват на изпит в края на тази учебна година.

Променили сме наредбата за оценяването така, че с две срочни оценки да се оформи срокът за учениците, каза още Красимир Вълчев, предаде Агенция „Фокус“.

Той посочи, че всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя.

„Ще бъдат направени изключения за присъствието в училище за други дейности, но индивидуално. Принципът, който избрахме, е да се върнат учениците за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, и най-чувствителните изпити“, каза още той.

По думите му същият принцип ще приложат и висшите училища, които ще разработят индивидуални планове.

„Други дейности, за които ще се допусне присъствието на ученици в училищата, са за оформянето на оценките на учениците в самостоятелна и задочна форма, за повишаване на оценките на учениците в 12-и клас.

Всички тези дейности ще се провеждат при прилагане на всички противоепидемични мерки и завишени мерки за дистанция и дезинфекция“, посочи министърът.

“Към настоящия момент считаме, че е голям рискът от това да се събират на едно място деца, за да работят детските градини. Около 30-40% от родителите биха си пуснали децата в детските градини”. каза министър Вълчев.

“Считаме, че тази и следващата седмица детските градини не трябва да отварят врати”, каза той. Темата е наистина проблемна, призна Вълчев и заяви, че най – вероятно ще бъде удължен платеният отпуск на персонала в градини и ясли.

“Надяваме се, лятото, когато вирусът отихне ще се организират дейности, както в училище, така и в детски градини”, каза министърът.

“Всички деца, които са в четвърта група ще си получат удостоверения за завършена градина, за да бъдат записани в първи клас. Да, те няма да са така подготвени като децата от предните години”, поясни Вълчев.

“Лятната ваканция няма да бъде отменена”, увери още министърът. Провеждането на балове не се препоръчва на този етап обаче, каза той.

Load More Related Articles

Check Also

Удължават коледната ваканция за учениците

Удължават коледната ваканция за учениците. Тя ще започне още на 21 декември, когато изтича…