Home България Образование Министър Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Министър Вълчев: Няма да има нулева учебна година

1 min read
0
0
16
Красимир Вълчев

Малко под 89% от учениците са се включили в електронна форма на обучение. Над 90% от училищата са създали такава организация.

loading...

Това заяви на брифинг пред медиите образователният министър Красимир Вълчев.

Предизвикателство е да разширим този процент, училища и днес продължават да създават такава организация, каза още той.

Според Вълчев може един учител да работи с няколко паралелки, двама учители с един клас, нещата се случват в движение. Забележително е това, което се случи през последните 2-3 дни, беше организиран голям ресурс. Има 2 форми в момента – синхронно и асинхронно образование. Препоръчахме да се започне с асинхронно, тъй като то не изисква толкова сложна организация. Не винаги е на лице всички деца да имат електронни устройства, тъй като в едно семейство може да има повече деца, каза Вълчев.

Там, където има проблем с платформите, днес се изпращат на всички училища указания за работа с платформата на Microsoft – Teams, тъй като тя е единствената, с която МОН има договорни отношения. Създали сме профили там на всички учители и ученици, това обаче е незадължителен вариант, най-добре е децата да работят с тези платформи, с които са свикнали.

Половината от невключилите се деца е заради липсата на устройство, останалите не са се включили заради липса на достъп до интернет.

Става въпрос главно за ромски квартали и малки села. Ще се работи по телефона с деца, които нямат устройства. Ситуацията е екстремна, но трябва да минимизираме щетите, каза Вълчев.

“С тези 10 дни до 29 март средно ще имаме 22 дни неучебни дни, което надхвърля границата на разумното, на възможното за преструктуриране. Част от часовете за самоподготовка могат да бъдат приравнени на това, което в момента се провежда. Неизбежно ще влезем в решение за компенсиране на част от тези дни, които са неприсъствени. Имаме над 5 варианта, но за нито един от тях не сме сигурни, че е по-вероятен от останалите. Ако ваканцията е до 13 април, пролетната ваканция ще се трансформира във Великденска. Няма да има нулева учебна година, 60% от нея е минала, за останалия материал са необходими 30-35 дни, които ще търсим да преструктурираме”, каза образователният министър.

Министърът посъветва да не се правят планове за почивки през юни, тъй като няма яснота докога ще продължи настоящата ситуация.

Добре би било да се преподаде и нов материал в настоящата ситуация, най-малкото – да се подготвят за новия материал, препоръча Вълчев като даде пример – да се дават проекти, върху които децата да работят при асинхронна форма на обучение. При синхронната форма на обучение няма проблем да се вземе нов материал, но препоръката е да се подходи по-предпазливо поне в началото.

Предварителните изпити няма да се проведат, като по думите му в това няма нищо драматично. Може да се проведат по-късно, но може и да не се проведат, тъй като предварителните изпити правят така че учениците от 12 клас да не учат пълноценно през последните няколко месеца от образованието си.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Честит празник на българската писменост, просвета и култура

24-ти май е празник, какъвто няма никой друг народ по света – празник на българската…