Home България Образование Учители заплашват с отпуски и напускане, ако няма онлайн обучение

Учители заплашват с отпуски и напускане, ако няма онлайн обучение

2 min read
0
0
11
Лаптоп

Сигурна съм, че има много случаи на коронавирус, но няма достатъчно тестване, затова официалният брой не е голям. Това заяви учителка от Асеновград, където преподаватели настояват онлайн обучението да остане в сила, а да не се връщат децата изцяло в клас.

loading...

Не е наша прищявка и даскалски каприз. Проявяваме отговорност какво се случва в Асеновград. Съпруга съм на лекар, майка съм на лекар, имам добра представа какво се случва, коментира друга учителка.

Същевременно директорът на РУО Пловдив Иванка Киркова обясни как течала дискусия и с родители, като „от утре” можело да се мине на дистанционно обучение. Тя дискутира ситуацията в училище „Свети Княз Борис”, откъдето Нова телевизия излъчи репортаж.

Киркова посочи, че имало няколко възможни пътища да се тръгне на дистанционно обучение. А ако 15% от децата ги няма, по заповед на здравния министър е задължително да има дистанционно обучение. Парадоксалното е, че директорът на „Свети Княз Борис” е с коронавирус.

От 7:30 часа започнаха обучение по-големите, а от 8:40 – най-малките, като междучасията не съвпадат. И ние сме на мнение, че образователната система тряба да бъде затворена, за да се спасят максимално много човешки животи, подчерта Лилия Стоянова, модератор на Фейсбук групата „Учители за безопасно образование”. Тя посочи, че вече 34 учители са починали заради COVID-19 и поиска образование в онлайн среда поне до края на тази година.

Стоянова предупреди, че много нейни колеги мислят да вземат отпуски и да напускат системата – вече има напуснал човек.

Как ще се отрази на психиката на децата загубата на близък човек или на учител – така Стоянова отвърна на въпрос какво ще се случва при продължителен престой вкъщи на ученици. Засега в София и Бургас учениците от VI клас нагоре остават на онлайн обучение до края на ноември.

Load More Related Articles

Check Also

Удължават учебната година за учениците от 1 до 6 клас

МОН удължава учебната година за учениците от началния и основния етап на обучение заради е…