Home България Отбрана Президентът Радев участва в празника за откриване на новото ВВВУ и връчване бойното му знаме

Президентът Радев участва в празника за откриване на новото ВВВУ и връчване бойното му знаме

2 min read
0
0
229
Румен Радев

Днес е един дългоочакван ден за българските Военновъздушни сили, за региона на Плевен, за цялата авиационна общност, за всички, свързани живота и съдбата си с българската авиация и ВВС. Това заяви президентът Румен Радев с първите думи на словото си на празника за откриване на новото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

loading...

Днес е ден, посветен на бъдещето на българската авиация и нация, подчерта той. „Днес слагаме край на една огромна несправедливост – закриването преди 18 години на ВВВУ „Г. Бенковски“ и свеждането му до факултет „Авиационен“ към НВУ. Този чиновнически акт едва ли е отчитал най-важното – че авиацията не е просто професия, а призвание, което поставя на изпитание човешките възможности, воля и дух. В това изпитание оцеляват и побеждават само личности с високи морални качества, поставили честта и любовта към авиацията и Родината над собствения си живот и благополучие. Че тези качества започват да се градят от първия ден с постъпването в авиационното училище, където витае авиационният дух, авиационната култура и традиции“, изтъкна Румен Радев. Затова днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще – то е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство, отбеляза държавният глава.

Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили след като прие почетния караул присъства на ритуала по връчване на бойното знаме на училището.

Ритуалът по връчване бойното знаме е традиция от 1937 г., въведена от Цар Борис III – на новото войсково знаме да се забият златни пирони на дръжката с позлатено чукче, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска. Министърът на отбраната и началникът на ВВВУ забиха два пирона в дръжката на бойното знаме, след което министърът връчи знамето на бриг. ген. Юлиян Радойски, а той го предаде на първия знаменосец – курсант-старшина Милен Симеонов. Отслужен бе водосвет за здраве, благополучие и бъдещите успехи на ВВВУ.

Слова произнесоха и председателят на комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов, заместник-началникът на отбраната ген. лейтенант Димитър Илиев и началникът на училището.

Изпълнен бе химнът на България, след което личният състав премина в тържествен марш. В базата на училището в Долна Митрополия днес дойдоха много гости, сред които бе висшето командване на армията, командири на военни формирования, бивши началници на училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели, представители на инженерно-техническия състав, членове на военно-родолюбивите организации, депутати от Плевен и представители на местната власт.

С възстановяването на училището е възобновена традиция от 1959 г., когато всички български авиационни училища са обединени в едно Висше народно военновъздушно училище „Г. Бенковски“. През 1990 г. то става висше военновъздушно училище, а от 1 септември 2002 г. е преобразувано във факултет „Авиационен“ на НВУ. На 18 април 2019 г. парламентът реши да бъде открито ново ВВВУ.

ВВВУ предстои да възстанови инфраструктурата си, да открие нови специалности – за военни и цивилни студенти, нов Професионален сержантски колеж. Ще бъдат създадени иновативни центрове за изследователска дейност, ще има подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Целта на ръководството е равноправното участие на училището в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните членки на НАТО.

Източник: Епицентър.бг

Load More Related Articles

Check Also

Шефът на Военновъздушните сили: Ф-16 е правилният избор. И тоя лъже

Предложихме проект за инвестиционен разход, който беше разгледан и на Министерски съвет, и…