Home България Политика и власт Борисов: 500 млн. лв за лекари, полиция и военни, 4,5 млрд. за бизнеса, отлагаме данъци до 30 юни

Борисов: 500 млн. лв за лекари, полиция и военни, 4,5 млрд. за бизнеса, отлагаме данъци до 30 юни

1 min read
0
0
18
Бойко Борисов

Половин милиард повече ще получат работещите под огромно напрежение медици, военни, полицаи, стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

loading...

4,5 милиарда ще отидат за подпомагане на бизнеса в кризата, породена от коронавируса.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19.

“4,5 млрд. лв. като ресурс капитализира правителството за бизнеса, за социалната система,

1 милиард предоставя в помощ на МЗ, МВР и МО,

200 милиона отделя за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за безработните в принудителен отпуск, и 50 милиона за добавки за Великденските празници”, изброи премиерът Борисов.

Разходи се отделят за запазване на работните места за подпомагане на бизнеса по схемата 60/40, ако не уволняват работниците – мисля, че ще минат един милиард лева. Отлагане на плащане на данъци до 30 юни – това прави 600 милиона по-малко в хазната. Ще гласуваме близо 50 милиона лева за най-нуждаещите се пенсионери“, стана ясно от думите на министър-председателя.

Ако трябва ще влезем в дълг, подчерта министър-председателят.

Тези четири и половина милиарда може изобщо да не са достатъчни, заяви Борисов.

Да ни оставят да се блъскаме – тези, дето ни критикуват, каза ядосано Борисов. И се обърна към критиците на власт: “Я да си представят Ледената пързалка покрита с трупове!”

Има вече “Терминал София”. Никой не иска да стои там, прибират се, каза Борисов по повод на прибиращите се от чужбина българи.

“Хотелиерите за една седмица ли обедняха?! Какви бяха ковертите по Коледа, забравихте ли”, каза Борисов.

„360 болници са в готовност, ако не дай Боже, има пандемия. Защо е тази паника? Сега, като започнем в края на месеца да изплащаме по 1000 лева заплатите, да не стане, че са малко. Като нация трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем“, изтъкна Бойко Борисов.

„Всички, който в този момент работи, е герой, защото благодарение на него икономиката също работи. Ние трябва да запазим тази тъничка нишка. Нужно е единство и търпение“, категоричен е Борисов.

“Сигурен съм, че загубите ни са огромни. Целта на всички тези мерки е пикът на коронавируса, да дойде колкото се може по-бавно. Представете си, че ледената пързалка е морка, за да видите колко е направено. Затова излезе ли ново лекарство, няма да можете да си намерите място по заведенията”, обясни Бойко Борисов.

Най-ефикасните и бързи мерки бяха направени в България, докато много държави се лутаха, като седмици наред обясняваха как няма страшно. Но в следващите един-два дни в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията си, каза в началото на изложението си пред медиите Борисов.

Страните, които не се справиха с мигрантската вълна, се изправят пред изключителни трудности, а България продължава да има нула миграция, продължи Борисов.

Според премиера “няма кой сега да каже месец или година ще продължи епидемията, няма кой да каже, че има лечение, нито че е ефикасен бързият тест.”

“Попитах израелския премиер и той каза: “Няма ефикасен бърз тест. Поръчал съм на нашите лаборатории, по-малко от 8-10 седмици няма как да се справим.” За бързите тестове – ние сме поръчали 1 милион. Вярвам, че експертите от ЕС ще купят и предоставят най-доброто, което имат, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-качествен. Всички ние ще купим тестове, които ще купи ЕК и ще предоставим”, продължи премиерът Борисов. Думите му бяха коментар на изявления от новосъздадения медицински съвет в полза на масовото тестиране.

“Днес олимпиада се отлага за първи път в мирно време. На всички, които подценяваха тази пандемия, шегуваха се, подиграваха ни се, животът им поднася всеки ден подтвърждение. Румънският президент нареди армията да излезе и контролира всичко. Полският президент, австрийският канцлер, Холандия – никой не спори за правомощията, защото най-важното е да се помага. Ние още не го правим, за да се спасим от критики и натоварваме полицията и жандармерията по брутален начин. В този дъжд и сняг те са навън. Убеден съм, че самите военни ще попитат защо не ги използваме да помагат на своите колеги”, каза още премиерът.

“Ние се водим от правилото: Да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите”, изтъкна Бойко Борисов.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Парламентът удължи извънредното положение до 13 май

Парламентът удължи извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г…