Home България Политика и власт Борисов: Все по-тежко ще става, следващите три седмици са критични

Борисов: Все по-тежко ще става, следващите три седмици са критични

2 min read
0
0
80
Пресконференция

Премиерът Бойко Борисов свика пресконференция в Министерския съвет, на която участват освен него шефът на медицинския експертен съвет проф. Коста Костов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

loading...

Вчера се тествах за пореден път, вчера ми излезе теста. Казвам го, защото прочетох, че съм бил болен и затова сме продължили удължаване на извънредното положение, каза Борисов.

“Дай Боже, три дена Мутафчийски да каже, че намаляват болните, веднага ще изтеглим мерките назад. Социалната изолация е единственото правилно нещо, няма спор по него в професорското тяло и дух”, продължи Бойко Борисов.

Все по-тежко ще става, следващите три седмици са критични, не можем да разхлабваме мерките, продължи Бойко Борисов. Според него приказките “да пуснем младите”, означава да кажем – “тези ще живеят, тези ще умрат” и бе категоричен: “аз моето дете няма да го пусна”. Премиерът припомни, че държави като Великобритания, които са тръгнали по пътя на колективния имунитет, са се отказали от него, когато са започнали масово смъртни случаи.

“От Сингапур до Великобритания България се дава като пример за най-добре справила се държава”, бе категоричен Бойко Борисов.

“По всички теми сме единни, солидарни. От този материал много дисертации може да се произведат”, каза още Борисов. И се пошегува: “Пишете ме и мене там – с кой съм говорил, какво съм предложил.”

“Предложихме удължаване на извънредното положение с още един месец, ако има още болни депутати, парламентът няма да може да се събере”, каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинга.

“Трима депутати имаме за съжаление с коронавирус и предложихме по-дълъг срок за извънредното положение. Всъщност един месец още, защото недай Боже сега след като мине този период, да се окаже, че има още депутати. Може да не се събере парламента, за да се гласува. Затова предложихме по-дълъг срок”, уточни Борисов.

“Няма към този момент доказан надежден тест в света. Длъжни сме да изчакаме такъв. След две – три седмици има оптимистични варианти че ще се създаде такъв. Стотици милиони такива трябва да се произведат, трябва технологично време. След като мине пикът, знаем, че трябва масово да тестваме хората. В момента светът мисли, произвежда, и когато има – ще тестваме по 20, по 30 000 на ден”, каза още премиерът.

Медицинският експертен съвет одобрява мерките, предприети от Националния оперативен щаб, зави неговият шеф проф. Коста Костов.

“Докладът ни е около 400 страници, с три раздела, в който са разгледани препоръките към извънболничната помощ, във втория – към болничните заведения, а в третия – препоръки за вземане на мерки.

МЕС се обединява около становището, че приложените мерки досега са наложителни. Диагнозата на инфекцията с коронавируса се основава на PCR тестове. Според съвета за постигане на по-добри резултати е наложително към предприетите сега мерки да бъдат предприети допълнителни мерки за различните категории лица – здрави, но високорискови – например медицински лица на първа линия”, каза проф. Коста Костов, ръководител на Медицинския експертен съвет.

“Днес ще преведем поетия ангажимент всички медицински и немедицински кадри на първа линия да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв., което на практика значи, че ще получат по 1537 лв. с всички допълнителни осигуровки”, каза министър Кирил Ананиев.

“Става въпрос за 1700 души в 34 лечебни заведения, което е 2 600 000 лв. 3.4 млн. ще получат работещите в РЗИ, спешните центрове и Националният център по заразни болести.

Критерият, по който са разпределени парите е когато в едно заведение има 5 болни, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато болните са от 5-10, получават 70 души. Когато заболелите са над 10, допълнително възнаграждение получават 100 души.

Този ресурс от 6 млн. лв. ще нарасне през април, след като в нови области има нови заразени от коронавирус”, допълни министърът на здравеопазването.

“Днес ще предложа на МС да приеме проект на решение, с което да одобри договор между МЗ и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствения продукт хидроксихлорофин, както и азитромизин на таблетки. Това са лекарства, които дават много добър ефект при лечението на вируса.

Георги Монеков, професор по фармакология в МЕС, съобщи, че двата медикамента са именно тези, които дават добри резултати в лечението на вируса”, каза пък Борисов./Епицентър.бг

Load More Related Articles

Check Also

Караянчева пак плю по Радев: Отдавна не е обединител. Не мисли за бъдещето на България

“Президентът Румен Радев отдавна вече не е обединител. Отдавна, не е човекът, който …