Home България Политика и власт Елена Йончева: Борисов е самодържавник и създава авторитарно управление в България

Елена Йончева: Борисов е самодържавник и създава авторитарно управление в България

1 min read
0
0
100
Елена Йончева

“Европейските теми и проблеми се припокриват с българските и се опитахме да го покажем по време на предизборната кампания, но моралното възмущение на хората не можа да се покаже на изборите за ЕП. БСП даде тон за промяна, но заедно с българите можем да променим системата”. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева пред БНТ.

Тя коментира, че в последните месеци наяве са показани много от корупционните схеми на управляващите, които касаят живота на всички български граждани. Йончева добави, че заради корупцията и неработещата съдебна система България не  е част от Шенген и еврозоната. Евродепутатът коментира драстичното намаляване на партийните субсидии и заяви, че това, което се случва с финансирането на партиите, също е удар за демокрацията.

Йончева бе категорична, че три месеца преди изборите, да създаваш нови правила и нова ситуация, е открит удар по опозицията, в лицето на БСП. “Оттук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите. Вече не е необходимо фирмите, които изпълняват големите обществени поръчки, да връщат 40% под масата, а могат да го правят официално. Това, което прави ГЕРБ, е логично продължение на политиката им. 10 години имаме мутренско управление, а вече държавен и политически рекет”, заяви Елена Йончева.

Елена Йончева коментира и ситуацията около избора на най-важните фигури в ЕП и ЕК. Тя обясни, че  Франция и Германия са двете държави, които на този етап успяват да се преборят за своите кандидати на най-важните постове в ЕС. “За съжаление, предварителната уговорка за водещите кандидати отпадна и това в някаква степен е подмяна на вота”, добави евродепутатът. По думите й това се усеща и по време на дискусиите в ЕП. “ЕК е най-важният орган в Евросъюза, оттам тръгват законодателните инициативи и новият икономически и социален модел в Европа можеше да бъде осъществен именно от водещия кандидат на ПЕС Франс Тимерманс”, заяви Йончева. Тя бе категорична, че България въобще не е преговаряла в този процес, а се нагажда към мнението на останалите. “Борисов първо подкрепяше Вебер, след това Тимерманс, а кандидатурата на Мария Габриел провокира изключително негативна реакция сред различни европейски лидери”, обясни Йончева. Тя добави, че премиерът отново е показал, че е последователен в неотстояването на българските национални интереси. “Борисов е самодържавник, той е човекът който създава авторитарно управление в България. Има много примери за това – в последния момент издигна алтернативна  кандидатура за генерален секретар на ООН срещу Ирина Бокова, ние отказахме и място си в Съвета за сигурност. Борисов загроби и най-големите инвестиционни проекти – “Бургас- Александруполис”,АЕЦ “Белене” и “Южен поток”, каза още Елена Йончева.

 • Бойко Борисов

  Държава на ишлеме

  Естествено и днес Премиерът-Слънце хвърли всички мислещи в оркестъра. Явно неговото мото е…
 • Бойко Борисов

  Б. Б. в тресавището на ДПС!

  Борисов е объркан, Борисов изтърва положението в страната, Борисов е в паника, защото лъсн…
 • Кеворк Кеворкян

  От умрял писмо… и т.н.

  Не е лесно да се работи в жанра „От умрял писмо“: газ от Туркменистан, завод на Фолксваген…
Load More Related Articles

Check Also

Ден на независимостта на България

На 22 септември се навършват 111 години от обявяването на Независимостта на България. На т…