Home България Политика и власт Емил Димитров пред СОС: Гарантирано водата, която ще подаваме към Перник, не е софийска

Емил Димитров пред СОС: Гарантирано водата, която ще подаваме към Перник, не е софийска

1 min read
0
0
71
Емил Димитров-Ревизоро

Към настоящия момент водата, която ще подадем към София, ако започнем проекта, гарантирано не е софийска вода. Няма никакъв проблем, правено е много години. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на заседанието на Столичната инженерна комисия за решението за Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Моята цел беше да кажа има ли вода и може ли да бъде пренасочена. Ще се опитам да бъда разбран правилно. Всичко, което в момента правим, е един язовир, който е построен много отдавна и захранва София и една каскада, която е направена преди 50 години. Какво представлява Националната енергийна система? Представете си един басейн, който постоянно се пълни от много места с различни тръби и постоянно се празни от различни тръби в най-различен момент. Целта на баланса е басейнът винаги да е пълен, да не прелива и в никакъв случай да не слиза надолу. Как се овладява това нещо? Във върхови моменти се задействат мощности, в други се спират”, обясни Димитров.

По думите му ВЕЦ-овете могат да действат в такива моменти, но комуникационно във времето е било трудно да се задейства и затова е създадена помпена акумулираща система – „Белмекен“.

„Когато се наложи спешно да се произведе ток, за 3 минути може да се задейства системата и той започва да се произвежда, а когато не ти трябва – се изключва. Самата система представлява един огромен язовир“, посочи министърът на околната среда и водите.

Той допълни, че язовирът е достатъчно пълен – повече от миналата година и няма никакъв проблем водата да се движи, за да произвежда ток и да се съхранява.

„Следващите 3 – 4 месеца потокът е относително постоянен“, уточни Димитров.

“Технически най-удачен и бърз за реализация е вариантът през „Белмекен“ да бъдат пренасочени количества за Перник”, каза на заседанието министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Според Аврамова за Перник е необходимо това транзитно преминаване, за да може да се освободи язовир „Студена“ и да се даде възможност той да възстанови своя обем.

„По тази тема не бива да се спекулира. Колкото по-малко политика вкарваме в нея, толкова по-добре за хората”, допълни Аврамова.

„Не се оправдаха нашите очаквания за допълнителен приток от всякакви популярни и непопулярни мерки, които бяхме принудени да вземем. Радвам се, че много хора откликнаха. Много експерти от научните среди. Много хора, дори без да сме ги търсили, дадоха своите предложения“, заяви още министърът на регионалното развитие.

Load More Related Articles

Check Also

Президентът: Случаят с къщата в Барселона засяга и България

Случаят с  т.нар. къща в Барселона засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Т…