Home България Политика и власт Господа управляващи, изпълнете конституцията, иначе няма да бъдат признати изборите!

Господа управляващи, изпълнете конституцията, иначе няма да бъдат признати изборите!

1 min read
0
0
204
Румен Гечев

Господа управляващи, изпълнете конституцията, иначе няма да бъдат признати изборите!

Този призив към мнозинството отправи депутатът от БСП проф. Румен Гечев. Той бе гост в предаването “Лице в лице” по БТВ.

Запитан защо от БСП са се вторачили в ЦИК и искат нейната смяна, проф. Гечев отвърна:

“БСП по традиция се е вторачила – но в българската конституция и в законите. А там пише, че един месец преди изтичането на мандата на ЦИК трябва да се избере нов. Ние искаме да спазваме закона!”

Аргументът, че този състав е опитен, не издържа, защото и депутатите могат да кажат така, да няма избори и те да са в парламента 1000 години. Няма такова нещо. Щом сегашните членове са ЦИК са много добри, да ги предложат отново, предлага депутатът от левицата.

Той предупреди, че ако не се спазват правилата, по тази логика утре и депутатите може да решат, че “таман са се научили да работят”, няма нужда от нови парламентарни избори.

“Техният механизъм е добре смазан. Те казват на опозицията – оставете ни да продължим с тези шменти-капели на изборите”, продължи по адрес на ГЕРБ проф. Гечев.

Около 1 млрд. лв. не влизат в държавния бюджет заради сивата икономика в сектора на търговия с горива, заяви икономистът в началото на предаването „Лице в лице”. Той допълни, че половината от горивото на пазара се формира от акцизи и ДДС.

„Преди една година с изменения в Закона за акциза, трябваше на всички пристанища, на които се приемат петролни танкери да има измервателни уреди – да, но не. През декември 2017 г. министърът на финансите удължи срока с 6 месеца, до средата на 2018 г., със задна дата. На 16 март се наложи парламентът да узаконява наредбата на г-н Горанов. Вече сме февруари 2019 г. и чак сега имаме намерения да бъде проследявано”, посочи проф. Гечeв.

“В изказването на премиера има нещо, с което трябва да се съгласим, и нещо, което е странно”, каза Румен Гечев по повод думите на министър-председателя Борисов който в началото на правителственото заседание тази седмица обяви, че започва 24-часово онлайн наблюдение на движението на горивата.

Това, с което трябва да се съгласим, е че най-после трябва да има проследяване. Странно е, че говори басни, след като само за година от контрабанда на горива държавата губи над 1 млрд. лева, заяви Гечев.

Управляващите предложиха изменение в закона през 2017 година, но вече сме февруари 2019 година и чак сега имаме намерение, че ще се проследява. Дано, добави той.

Съгласно директивата на Европейския съюз минималният акциз на горивата е 359 евро, а България се е залепила на дъното и тук е 363 евро. Ако с крайната цена сме на добро ниво, близо до нас има страни с близо двоен акциз. У нас лъвският пай се прибира от продавачите, а в много други страни в Европейския съюз държавата прибира лъвския пай, подчерта депутатът от БСП.

По думите му промените в Закона за горивата противоречат на здравия разум. Управляващите разбраха това още на следващия ден, след като приеха промените, и започнаха да дупчат закона като швейцарско сирене. Как ще накарате например една машина, която копае под земята, да ходи да зарежда на бензиностанция, попита социалистът.

Еврото е нашият път, но нека да ви кажа, че чехите имаха 135 страници документация, когато трябваше да решават този въпрос.  Това е управление не предостави една страница отчети, не 135. Другите страни и народи са си направили сметката, ние само слушаме Брюксел, каза  Гечев.

Load More Related Articles

Check Also

Държавният глава назначи Калоян Методиев за началник на своя кабинет

Със свой указ от 19 август държавният глава Румен Радев назначи Калоян Методиев за начални…