Home България Политика и власт И Дончев лъска имиджа на Борисов: Президентът има тотална политическа ненавист към правителството

И Дончев лъска имиджа на Борисов: Президентът има тотална политическа ненавист към правителството

1 min read
0
0
206
Томислав Дончев

Във всяка държава има такива служби. Друг е въпросът как те се ползват. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия по повод пътния инцидент с кола на НСО.

loading...

„Аз ги ползвам, когато съм на работа. Когато не съм на работа, карам всякакви превозни средства сам“, обясни той.

Вицепремиерът коментира изказването на президента Румен Радев и последвалата реакция на премиера Бойко Борисов.

Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите. Ако всичко е черно обаче, няма здравословна критика. Самата Конституция е заложила това. Трудно е да се направи адекватен политически прочит на всичко казано от Румен Радев, но мога да обобщя две неща. Първо – тотална политическа ненавист към правителството. Втората констатация – силно скрито желание президентът да бъде конструктора на нова тройна коалиция, аргументира се Дончев.

По думите му да се флиртува с хейтърството и омразата е опасно занимание. Тя носи краткосрочни дивиденти, но може по-късно да се обърне срещу този, който ги инспирира, допълни той.

„Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и страст и емоции“, каза той по отношение на реакцията на Бойко Борисов след интервюто на Радев.

Томислав Дончев изрази своята позиция и за амбициите на президента за промени в конституцията.

Тази тема не е въпрос само на юридическа технология и вкарване в НС. Това изисква сериозен дебат между експерти и специалисти и след това да стигне до депутатите. Що се отнася до законопроектът на кабинета за надзорник, който да упражнява контрол над главния прокурор, е обект на дебат в парламента. Прибързани инициативи не може да има. Но дали има парламентарна мощност, за да бъде докаран този законопроект до край – сега още е рано да се прогнози.

Не съм обладан от вътрешно съвършенство, вслушвам се във всеки коментар, но не чух нито едно разумно предложение, как този законопроект да стане по-добър. Отварянето на Конституцията не е шега работа. Не е хубаво да се променят на юруш законите, хората ги познават и спазват.

„Промяната в Конституцията не е шега работа и би следвало да се извършва бавно“, добави той.

Относно критиките срещу идеята за създаване на нова прокурорска длъжност, която да има право да разследва главния прокурор, Дончев каза: „Аз не чух нито едно предложение как да стане по-добре. Само кусури“.

Забраната на коледните тържества в администрацията Дончев обясни с желанието на управляващите да се съкращават разходите, защото тържества, платени с публични средства, не е добра практика и често създават противоречиви сигнали в обществото.

На въпрос на водещите колко ще струва новият правителствен самолет, вицепремиерът бе лаконичен: Не  мога да ви кажа колко ще струва новия правителствен самолет. Предстои това да се уточни от Авиооттряд-28. Идеята е да се осигури сигурен малък самолет, не става дума за лукс. Когато дойдат параметрите при нас, тогава ще стане ясно и какво ще бъде платено за него.

Томислав Дончев посочи, че създаването на кординационно-логистичен център във Варна е нещо положително за всяка една страна. Те са от огромно значение, но в никакъв случай не става дума за военни мощности, струпани на варненския бряг, които да бъдат някакви заплахи за когото й да било.

Според Дончев няма нищо притеснително, че човек в американското посолство ще ни съветва по проблеми, свързани с върховенство на закона и свободата на медиите.

Върховенството на закона и свободата на медиите са колкото държавен, толкова и обществен въпрос. Ние нямаме удовлетворение от това, което сме постигнали. Затова е нормално да поискаме помощ в това направление – човек, който да ни съветва, за да отбележим напредъкв тези две сфери.

Този разговор трябва да доведе до законодателни промени, затова е добре да използваме съветите на една страна, в която демокрацията е много по-отдавна. Защото без свобода на медиите – няма демокрация…Но очевидно има проблем, каза на финала на разговора вицепремиерът.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Георги Свиленски: Големият страх на Борисов са честните избори

Няма как тези рокади да доведат до решение на кризата. Иска се оставките на Борисов и глав…