Home България Политика и власт Извънредно! Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка

Извънредно! Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка

1 min read
0
0
161
Пламен Георгиев

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

loading...

Той е подал оставка на 31 юли 2019 г.

Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя предложи точката за предсрочното му освобождане да бъде включена в дневния ред на депутатите за днес и това бе подкрепено от пленарна зала.

Депутатите поканиха Пламен Георгиев да дойде в парламента и да обясни защо е подал оставка като председател на КПКОНПИ. Това се случи по предложение на секретаря на ПГ на “БСП за България” Филип Попов. „За“ предложението гласуваха 106 народни представители, „против“ – 32 и „въздържали се“ – 12, с което депутатите решиха Пламен Георгиев да дойде в Народното събрание.

Парламентът излезе в 10-минутна почивка до пристигането на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за да обясни на народните представители защо е подал оставка. Първоначално почивка поиска секретарят на ПГ на “БСП за България” Филип Попов. Обратно предложение направи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

“Допуснахте да се гласува поканване на Пламен Георигев, който е направил лично волеизявление с подаване на оставка. По принцип досега такава процедура не се прави. В този смисъл не смятам, че е коректно да бъде прекъсвано заседанието. Ние не сме го задължили да присъства. Просто ще го поканим”, каза Дариткова. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще отправи покана към Георгиев да присъства на заседанието.

Заместник-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски поясни, че се канят министрите, а за всички останали лица, се провежда гласуване и ако депутатите решат, те трябва да дойдат в парламента. След това председателят на Народното събрание обяви 10-минутна почивка.

Скандалът с терасата върху покрива на жилището на шефа на антикорупционната комисия започна след като стана ясно, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент. Започна проверка за законността на навеса. В разгара на скандала Пламен Георгиев заяви, че казусът с терасата е атака срещу него от олигарси, които комисията разследва. Премиерът Бойко Борисов препоръча на Георгиев да излезе в отпуска, докато се направи проверки от НАП и прокуратурата.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Президентът Радев с остра атака: Прокуратурата дава тон за погазване на закона, прави кризисен пи-ар на премиера

Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона – не спазва следствената тайн…