Home България Политика и власт Намалението на ДДС за храните от първа необходимост отпада. Народът не е важен

Намалението на ДДС за храните от първа необходимост отпада. Народът не е важен

1 min read
0
0
18
Бойко Борисов

Отпада първоначално обявеното намаляване на ДДС на 9% за храните от първа необходимост. Това става ясно от ново съобщение на правителствената информационна служба до медиите по повод днешната среща при премиера Бойко Борисов.

loading...

Намаляването на данъка ще е само за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. Това се потвърждава и от публикацията на премиера Борисов във Фейсбук.

Ето и пълния текст на новото съобщение на Правителствената информационна служба:

Уважаеми колеги, съгласувано с Министерството на финансите, моля, използвайте този вариант на прессъобщението за провелата се среща на министър-председателя Бойко Борисов днес.

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Load More Related Articles

Check Also

Караянчева пак плю по Радев: Отдавна не е обединител. Не мисли за бъдещето на България

“Президентът Румен Радев отдавна вече не е обединител. Отдавна, не е човекът, който …