Home България Политика и власт Нова телевизия съкрати поредна група журналисти

Нова телевизия съкрати поредна група журналисти

1 min read
0
0
97
Мирослава Иванова

Нова телевизия е съкратила журналистите, които преди седмици бяха уж временно свалени от екран и извадени от екипите на предаванията си. Доскорошната водеща на съботния сутрешен блок “Събуди се” Мирослава Иванова (на снимката) е потвърдила пред “Свободна Европа”, че вече е уволнена и в момента е безработна. Същото се е случило и с репортера в същата рубрика Галя Щърбева.

loading...

В средата на април стана ясно, че ръководството на Нова телевизия е отстранило Иванова, като заедно с нея са освободени Щърбева и още един от репортерите в “Събуди се” – Мария Йотова. Продуцентът на съботния блок Станимира Иванова също спира да изпълнява задълженията си. Свален от екран е и репортерът Живко Константинов. Шефовете обяснили действията си с кризата след въвеждането на извънредното положение. Според управителя на Нова телевизия Ива Стоянова обаче изброените журналисти не са уволнени, а са само “в престой”, тъй като новите правила, гласувани за времето на извънредното положение, позволяват това. “Не са съкратени. Трудовият кодекс ни дава възможност да ги сложим в престой за 15 дни. Ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата”, мотивира се тогава Стоянова.

След въвеждането на извънредното положение в Кодекса на труда бе въведен член, който дава възможност служители да бъдат “поставени в 15 дневен престой”, след което работодателят може да прецени дали да ги съкрати. Любопитното е, че съкращаването на журналистите от Нова телевизия се случва в последните дни на извънредното положение.

Това е поредната вълна от водещи, репортери и служители в Нова телевизия, които са уволнени или са принудени да напуснат. След като през април м.г. медийната група бе закупена от бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, начело на нея застанаха кадри на близкия до депутата Делян Пеевски Канал 3. Сред тях са Миляна Велева, която бе назначена за шеф на новините на Нова, и споменатата Ива Стоянова, която стана управител на цялата компания. По документи Стоянова се води собственик на Канал 3. След идването на първия и на втория кадър на Канал 2 започна масирана чистка на известни лица като Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. В началото на тази година пък Нова бе напусната от водещата Лора Крумова и от режисьора Валдес Радев, станал известен в социалните мрежи със серия шаржове на властта. / КРОСС

Load More Related Articles

Check Also

Караянчева пак плю по Радев: Отдавна не е обединител. Не мисли за бъдещето на България

“Президентът Румен Радев отдавна вече не е обединител. Отдавна, не е човекът, който …