Home България Политика и власт Президентът към папата: Призивът “Мир на Земята” ще отекне по целия свят от София. Видео

Президентът към папата: Призивът “Мир на Земята” ще отекне по целия свят от София. Видео

2 min read
0
0
319
Румен Радев

Посещението на папа Франциск показва доверието му в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Това каза в изявление президентът Румен Радев след среща с папа Франциск, предаде Агенция „Фокус“.

loading...

„Дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна от 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война“, заяви президентът Румен Радев и посочи, че е светъл споменът от времето, когато Анджело Ронкали – папа Йоан ХХІІІ, наричан от някои „Българския папа“, пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

„Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на светите братя Кирил и Методий – да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности“, коментира държавният глава.

„Ваше Светейшество, посещението Ви в Република България е едно от най-значимите събития в новата история на нашите отношения. Защото споделяме общи грижи и общи тревоги – грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, хвърлени на произвола и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор“, коментира Румен Радев.

„Искреността и емоционалният заряд в нашите отношения ми дават увереност, че нашата обща загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение е свидетелство за обичта Ви към българския народ и доверието Ви в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят“, посочи президентът.

„Най-сърдечно приветствам папа Франциск по случай неговото официално посещение в България. Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ – народът на една от най-старите християнски държави, приела Христовата вяра преди 12 века“, заяви Радев. Той посочи, че българският народ е народ, преодолял всички изпитния и превратности, благодарение на своите морал и духовни добродетели, на църквата и кирилицата, на вярата и знанието.

„Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск е „Мир на земята“ – този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията премъдрост – София. Нашата история е наситена с войни и страдания и затова знаем цената на мира. И знаем че този мир е траен само когато тържествува толерантността между различните религии“, заяви държавният глава и подчерта, че българското общество не търпи расизъм и ксенофобия.

„Само на метри оттук съжителстват в мир от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога. Във Вашето великденско послание Вие призовахте да изградим мостове а не стени. Това е мисията на нашето време, защото стени се издигат лесно, а мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове“, поясни Радев.

„В базиликата „Санта Мария Маджоре” през ІХ век папа Адриан ІІ освещава българските писмена. В базиликата „Сан Клементе” почива св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий – съпокровители на Европа и първоучители на славянския свят. Българската азбука е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност“, посочи Радев.

„Ваше светейшество, Благодаря Ви, че приехте поканата ни. България и Ватикана са съюзници в борбата за един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Вашето посещение в нашата страна и в Северна Македония е доказателство, че в тази борба големи и малки страни и народи, а такива отдадени на хуманизма и на каузата за един по-мирен и по-добър свят“, заяви българският президент Румен Радев в началото на срещата.

Изявление на президента Румен Радев след срещата му с Негово Светейшество папа Франциск:

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Уважаеми представители на държавните институции,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности,

Уважаеми дами и господа,

Скъпи сънародници,

Позволете ми най-сърдечно да приветствам Негово Светейшество папа Франциск по случай неговото официално посещение в Република България.

Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания, благодарение на своите морални и духовни добродетели, на църквата и кирилицата, на вярата и знанието.

Мотото на Вашето Апостолическо пътуване е „Мир на Земята“. Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри оттук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога.

Във Вашето Великденско послание призовахте „да изграждаме мостове, а не стени”. Това е мисията на нашето време, защото стени се издигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на „майсторите на мостове“.

В базиликата „Санта Мария Маджоре” през ІХ век папа Адриан ІІ освети българските писмена. В базиликата „Сан Клементе” почива св. Константин-Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий – първоучители на славянския свят и съпокровители на Европа. Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност.

Дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времената, когато Анджело Ронкали – папа Йоан ХХІІІ, наричан от някои „Българския папа“, пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за великата мисия на Светите равноапостоли Кирил и Методий – да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности.

Ваше Светейшество, Вашето посещение в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история, защото споделяме общи грижи и тревоги – грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, захвърлени на произвол и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор.

Искреността и дълбокият емоционален заряд в нашите отношения ми дават увереност, че общата ни загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение, Ваше Светейшество, е свидетелство за обичта Ви към българския народ и вярата в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят.

Добре дошли в България, Ваше Светейшество.

По време на разговорите държавният глава подари на Светия отец ръчно изработена икона на разпятието от орехово дърво. След края ѝ на двамата ще направят изявления на пл. „Атанас Буров“ пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат с държавни почести и официална церемония от президента на Република България Румен Радев. Българският държавен глава и Светият отец отдадоха почит към знамената на България и на Ватикана. Пред сградата на Президентството и строените гвардейци прозвучаха и химнът на България „Мила, Родино“ и Папският химн и марш, обявен за химн на Ватикана през 1949 г.

Папа Франциск и Румен Радев с речи

Папа Франциск и Румен Радев с речи

Gepostet von Novini.bg am Sonntag, 5. Mai 2019

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Президентът Радев с остра атака: Прокуратурата дава тон за погазване на закона, прави кризисен пи-ар на премиера

Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона – не спазва следствената тайн…