Home България Политика и власт Президентът Радев: Борисов гради образ на спасител върху страха от трупове

Президентът Радев: Борисов гради образ на спасител върху страха от трупове

2 min read
0
0
65
Румен Радев - президент

Премиерът трябва да знае, че може да очаква само аплодисменти.

loading...

Кабинетът не взе навременни и ясни мерки.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю по БТВ в рубриката “Питай президента”.

Той разкритикува политиката на правителството в началото на епидемията.

На въпрос защо в условия на криза премиер и президент не са единни, Радев заяви не е време да се занимават хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт, когато армията от безработни се множи всеки ден.

Никога не съм казвал да падат ограниченията, този спор е в главата на премиера, заяви още Радев.

„След изявлението ми премиерът говори за спор, който е в неговата глава, него го няма. Той каза: „Вие какво искате? Радев, който казва веднага да паднат ограниченията и да уморим народа или аз, който казвам ще държа ограниченията, за да ви спася?” Няма такъв спор. Никога не съм казвал да падат ограниченията. Казах много ясно, че е време да мислим за ясна национална цел, как по-бързо управляемо и безопасно ние да започнем поетапно да излизаме от това състояние. Мисля, че сме показали единни действия, имахме среща и с кабинета, и с представителите на Националния оперативен щаб. Има взаимодействие по редица важни въпроси. Не мисля, че има проблем. Вярвате ли, че тази криза трябва да е управлявана единствено чрез паника страх и потоци от трупове, които се леят от екрана непрекъснато?“, запита държавният глава.

“Не е време за емоция, за избухвания, за сърдити пози, а и аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти”, каза Радев.

На въпрос дали е мината границата на отношенията им с премиера Борисов, Радев заяви: “Не мисля, че сме минавали с границата. Трябва да има и някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела решение и то самостоятелно да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовата психики а исъзнание са драстично намалени от масовия страх.”

Само чрез паника и страх ли трябва да управляваме тази криза?, попита президентът. Защо беше тази реакция на моето вето? Защо трябваше да има избухване?

Аз нямам нужда от личен говорител, който да обяви смъртта на моя баща. Брисов се самоназначи за такъв. Благодаря му, посочи Радев.

“Аз говорих с него и му казах, че ще наложа вето. Така постъпих и с председателите на всички парламентарни партии. Всички бяха уведомени. Преди този случай се чувахме по-често, но след него почти не се чуваме”, разкри Радев.

“Кабинетът успя да се включи и да активира нашата родна промишленост и разгърна активна, дори хиперактивна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни, масови тестове трябва да бъдат осигурени за хората. Не звучи добре, когато се казва – няма да тестваме, защото са скъпи. Когато миналата година кабинетът даваше големи суми за самолети, за газопроводи, не бяха ли скъпи?”, попита държавният глава.

Приоритетът на правителството бяха инфраструктурните проекти, а трябва инвестиции в хората, в човешкия капитал, заяви президентът.

Депутатите допуснаха Борисов да ги командва. Народните представители работят по команда на премиера многократно. Този стил не ми е присъщ. Някои дори мечтаят за военно положение. Парламентът е придатък на изпълнителната власт, подчерта Радев.

Борисов гради образ на спасител върху страха от трупове, каза президентът.

Никога не съм казвал, че ограниченията трябва да паднат, както твърди Бойко Борисов. Предложил съм мерки, които според мен ще помогнат в този тежък момент. Когато се цитира СЗО, трябва да се казва всичко. Да, от СЗО казаха, че излоционните мерки са добри, но също така казаха, че трябва да има безплатно масово тестване на всички граждани. Според мен ние изпуснахме този момент. Не искам да влизам в работата на експертите, но наистина изпуснахме момента. Ние не бяхме подготвени и нямахме тестове. С тестването щяхме да проследим болестта и да сме наясно кой е изградил антитела. Кабинетът безспорно взе точни и навременни мерки за социална изолация. Това е похвално. Другите положителни стъпки са, че кабинетът разгърна много активна информационна кампания за коронавируса и успя да пренастрои производството на редица български заводи. Но липсата на тестване е грешка. Нима е нормално да се казва – няма да тестваме, защото е скъпо. Винаги съм казвал, че е много по-важно да се дават средства за хората и за здравеопазване.

Радев заяви, че подкрепя извънредното положение. Драстично обаче изоставаме със социални и икономически мерки. Това създава напрежение, добави той.  Ще покажа реакцията на работодателите и на работниците. В първия вариант, интересът беше много слаб. Сега има индикация, че повече работодатели ще се включат.  “Задължително трябва да има помощ за бедните. Мерките трябва да са навременни, безвъзмездни и достъпни. Закъсняхме. Другите държави масово въведоха веднага масови социални мерки, за да не остава никой зад борда.

Трябва ли гладният човек да излезе на улицата и да помете всичко?”- попита президентът.  Трябва да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания, добави той. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, подчерта Радев. Много е важно е в тази криза доверието между институциите и хората, те да усеят, че има държава. Защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива, коментира Радев.

Той разказа, че му се обаждат родители на деца с увреждания, за които е важно те да излизат. Не трябва да допускаме в България да се случва това, което стана в Англия – хората масово хукнаха по парковете като стане времето топло. Затова е по-добре  управляемо, с ясни правила, зададени от правителството, да се пуснат хората в парковете и на Пуснете Витоша, полицията да следи, предложи президентът. Защото се опасявам да не стане така, че хората в един момент да умаловажат мерките, допълни той. И разказа, че на Витоша е виждал как семействата са на разстояние едно от друго. Ние, българите, доказахме, че можем да сме отговорни, трябва да се разчита на съзнанието на хората, коментира още държавният глава.

Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев, каза той.

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки – социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът. И даде пример, че по улиците има същия трафик, както преди.

Хаосът при излизането на тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, смята Радев. Не можем да кажем дата за излизането.

Load More Related Articles

Check Also

Караянчева пак плю по Радев: Отдавна не е обединител. Не мисли за бъдещето на България

“Президентът Румен Радев отдавна вече не е обединител. Отдавна, не е човекът, който …