Home България Политика и власт Президентът Радев: Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено! Оставка! И избори!

Президентът Радев: Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено! Оставка! И избори!

2 min read
0
0
15
Румен Радев - президент

Повече от месец продължават протестите с искане на оставки. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Опитите да се неглижират проблемите, само засилват недоволството, заяви президентът Румен Радев в специално обръщение към народа.

loading...

“Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското общество само потвърждава необходимостта от оставки, доверието към управрляващите е безвъзвратно загубено”, каза президентът.

„Изявението на премиера днес е нарушение на Конституцията. Правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи не на премиера, а на не по-малко от половината народни представители и на президента”, заяви Румен Радев.

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“.

Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“.

Разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори, категоричен бе държавният глава.

Load More Related Articles

Check Also

Караянчева пак плю по Радев: Отдавна не е обединител. Не мисли за бъдещето на България

“Президентът Румен Радев отдавна вече не е обединител. Отдавна, не е човекът, който …