Home България Политика и власт При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки. Браво Боцев. Скъпо да е, ама F-16 да е

При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки. Браво Боцев. Скъпо да е, ама F-16 да е

1 min read
0
0
112
F-16

При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия.

 „Ние допускаме една грешка – искаме в рамките на определен финансов ресурс да придобием нещо. А след като на нас ни трябват примерно 16 самолета, трябва да се даде мандат да се водят преговори с различни държави и да се закупи най-доброто, което е необходимо и отговаря на нашите изисквания, с минимален финансов ресурс и минимална издръжка. Също така да нямаме зависимост и от въоръжението, а не както досега – в рамките на един финансов ресурс, който е закован, да придобием примерно 8 самолета“, заяви ген. Боцев.

Той посочи, че практиката показва, че нито една от страните, които са подали оферта, не може гарантирано да се включи в тези рамките.

„Защото винаги едно е за сметка на друго, което ни е необходимо. F-16 не се включва в рамката, а и другите две оферти най-вероятно ще я надхвърлят, защото за въоръжението и оборудването ние трябва предварително да сключим договори с трета страна. И след това да се пристъпи към договор с тях, който също ще надвиши определения от Народното събрание финансов ресурс. Затова се иска да се даде мандат на правителството да води преговори и да няма такъв определен ресурс. Защото рискуваме да не се постигне резултат и процедурата да бъде върната“, заяви ген. Боцев и обясни, че придобиването на многоцелеви изтребител е много спешно и важно за българските ВВС.

Според началника на отбраната изборът не е предрешен.

„Въпрос е на преговори, но ние не можем да дадем предположение какви договорености ще се получат като цена, преди да се проведат преговорите“, каза още той.

Load More Related Articles

Check Also

Борисов дойде в парламента и разпореди: 1 лев партийна субсидия

Бойко Борисов изненадващо се появи в Народното събрание тази сутрин и обяви новата си попу…