Home България Политика и власт Протестиращите блокират парламента

Протестиращите блокират парламента

1 min read
0
0
14
Протест

Стотици вече са на площада пред Народното събрание, за да подкрепят антиправителствения протест в новата му фаза – окупация на парламента и Съдебната палата.

loading...

Броят на протестиращите постоянно нараства. Исканията им остават непроменени – оставка на кабинета „Борисов – 3“ и на главния прокурор Иван Гешев.

Един от протестиращите сподели, че възнамерява да участва в протестите до изпълнение на исканията. Според него „енергията на гражданското недоволство няма да стихне“. Друг гражданин заяви, че е тук, защото иска реформа на властта. Протестиращите скандират “Оставка” и освиркват властта.

Организаторите са категорични, че гражданското неподчинение е законна форма на протест. Органите на реда пък призоваха протестите да протичат мирно, а институциите да бъдат оставени да работят. Има засилено полицейско присъствие, сградата на парламента е обградена от полицейски кордон.

По-късно днес там ще се проведе дебат по петия вот на недоверие срещу правителството. Той е внесен от БСП заради политиката на Борисов за справяне с корупцията.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията. Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

Снимка: БГНЕС

Източник: КРОСС

Load More Related Articles

Check Also

Караянчева пак плю по Радев: Отдавна не е обединител. Не мисли за бъдещето на България

“Президентът Румен Радев отдавна вече не е обединител. Отдавна, не е човекът, който …