Home България Политика и власт Радев: Призивите за преврат са слухове, а импийчмънтът може да напълни площадите

Радев: Призивите за преврат са слухове, а импийчмънтът може да напълни площадите

1 min read
0
0
115
Румен Радев - президент

„Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва в годишната конференция на началника на отбраната.

loading...

“Аз на кой премиер да вярвам? На този, който предния ден каза, че още декември месец е свалил доверието си от мен или на този, който вчера каза, че не води война с мен”, каза още президентът Радев, отговаряйки на въпроса как ще работи отсега нататък с правителството.

Радев отказа да коментира твърденията за готвен преврат, но коментира намеренията на депутатите да обмислят процедура по импийчмънт.

„Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението“, добави държавният глава.

„По Конституция президентът има право да отправя обръщение когато реши и по каквато тема реши”, обърна внимание той.

 „Управляващите казаха, че от три години, откакто съм президент, водят война с мен. Когато аз исках да работя с тях, ми отказваха срещи, а щом казах, че отказвам да работя с тях, ми пращат министри“, допълни президентът.

„Струва ми се, че живеем в страната на абсурдите“, каза Радев и допълни: „Аз не съм казал нито една лоша дума за България и за българското правителство. Няма и да го направя. Отдавна работя в помощ на българското правителство“.

Румен Радев заяви още, че забраната съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати е изцяло в правомощията на държавния департамент.

След обръщението на президента Румен Радев във вторник, в което той свали доверието си от правителството, в социалните мрежи и някои медии се появиха спекулации за възможен държавен преврат.

Президентът Радев отговори и на въпроси, свързани с приетите по-рано днес от парламента поправки в закона за БНБ.

“Когато говорим за Еврозоната, трябва да са ясни няколко неща – това е заложено и в Лисабонския договор – в крайна сметка всички държави-членки трябва да се присъединят към Еврозоната, но за целта трябва да имаме един пълноценен и интегриран Европейски съюз. Тук обаче въпросът опира и до възможностите на отделните държави и там, където се фокусира общественото внимание, това е дали ще се повишат цените – това изместване на фокуса. По-големият проблем е на друго място. Аз го споменах дори по време на посещението ми в Португалия. Убеден съм, че няма да има някакво голямо несъответствие на цените, защото ние сме във Валутния борд и това ни предпазва. Въпросът е какво правим след това”, каза Румен Радев.

“Въпросът е достатъчно конкурентноспособна ли е икономиката ни да се развива и то прогресивно в Еврозоната, защото тогава ние вече губим част от механизмите, с които я подпомагаме. Ето защо очаквам правителството да води разяснителна кампания за това не дали ще се повишат цените, а дали това, което прави и ще прави за нашата икономика, ще доведе до нейната конкурентноспособност и устойчивост в Еврозоната. Ето там трябва да бъде фокусът”, добави държавният глава.

Източник: Епицентър.бг

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Борисов гнусно гадно за президента: Като злобна дърта свекърва е, ходи след нас и мърмори

И днес продължи размяната на остри реплики между президента Радев и премира Борисов. ̶…