Home България Политика и власт Румен Радев: Бояджик е символ на непокорния български дух, който винаги се стреми към свобода, достойно и просветено бъдеще

Румен Радев: Бояджик е символ на непокорния български дух, който винаги се стреми към свобода, достойно и просветено бъдеще

2 min read
0
0
11

Бояджик е символ на славната и нерядко трагична българска история. Символ на непокорния български дух, който се е стремял винаги към свобода, достойно и просветено бъдеще. Това заяви държавният глава Румен Радев в приветствие към жителите и гостите на село Бояджик, където е на посещение. Президентът напомни, че закономерно днес хиляди ще се стекат във Велико Търново, където преди 112 години бе обявена прокламацията, която възвърна България като равноправна държава на световната сцена, но пътят към българската свобода и независимост е дълъг и минава през стотици населени места.

loading...

В словото си  Румен Радев открои трагичните събитията по време на Бояджишкото клане през 1876 г., както и спомена за българите от Бояджик, останали неподвластни на властта на поробителя. За ужасяващото „Кървавото хоро“ на избитите впоследствие от башибозука младежи, плачът на децата, оцелели по чудо в прегръдките на своите убити родители. „Такава е цената на българската свобода, на българската независимост, защото именно от пепелищата, от напоената с кръв земя, от хилядите жертви възкръсна България“, посочи президентът.

Румен Радев подчерта, че Бояджик ни дава основания да не гледаме само в миналото и че непоколебимият български дух може не само да променя собствената си история към по-добро, но и историята на света. Държавният глава припомни, че след броени дни страната ни ще отбележи годишнина от рождението на създателя на първият цифров електронен компютър Джон Атанасов, чиито корени са именно от Бояджик. В знак на признателност към огромните постижения на световноизвестния изобретател е и учредената от президентската институция награда „Джон Атанасов“. На 5 октомври т.г. за пореден път ще бъдат отличени млади изтъкнати български учени за своя принос в областта на компютърните науки и информационните технологии.

Убеден съм, че искрата към знанието и напредъка, запалена у нас от нашите възрожденци, няма никога да угасне, посочи държавният глава. „Тук, сред вас, потомци на славни героични българи и иноватори, расте следващото поколение, което ще даде своя значим принос за прогреса на България“, заяви още в своето приветствие към жителите и гостите на Бояджик президентът Румен Радев.

 По-късно държавният глава проведе среща с кмета на Бояджик Елена Маджарова, с кмета на Община Тунджа Георги Георгиев и общественици от региона. Президентът Румен Радев поднесе цветя и отдаде почит пред Паметника на “Априлци” край Бояджик.

Load More Related Articles

Check Also

Караянчева пак плю по Радев: Отдавна не е обединител. Не мисли за бъдещето на България

“Президентът Румен Радев отдавна вече не е обединител. Отдавна, не е човекът, който …