Home България Политика и власт “Свобода на словото” по ВМРО! Закон за “правилните новини” искат едва ли не

“Свобода на словото” по ВМРО! Закон за “правилните новини” искат едва ли не

1 min read
0
0
81
Fake патриоти срещу fake news

Законодателни промени, които да ограничат разпространението на тъй наречените фалшиви новини обмислят от ВМРО, които организираха кръгла маса в парламента. В нея участваха представители на много медии и СЕМ.

Причината за инициативата на патриотите е, че липсва каквато и да е регулация на такива неистински новини, които бликат от безадресни сайтове и платформи.

“Не налагаме готови решения, пандемията от фалшиви новини създава объркване и тревожност в българското общество”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки. “Такива заглавия без логика създават изключително напрегнат климат в обществото”, заключи той. “Вторият голям лош ефект е обезсмислянето на труда на истинските медии и журналисти”, допълни евродепутатът.

“Фалшивите новини са на път да променят начина на правене на политика”, установи зам.-председателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов. По думите му, много е лесно чрез тях така да отстраниш политическия съперник. Рискуваме да се превърнем в общност, в която никой няма доверие на никого и всеки мрази всеки, обобщи Веселинов и подкрепи идеята за въвеждане на “бутон фейк”.

Колегата му Александър Сиди пък предложи създаването на държавен домейн .media, който да бъде поддържан от независим медиен регулатор, както СЕМ регулира телевизиите и радиата.

Така, по думите му, всички сайтове, онлайн платформи и блогове ще подлежат на регулация, каквато в момента липсва. Те ще търпят и санкции за разпространяване на фалшиви новини, а тези, които искат да сключват договори за медийно отразяване, ще трябва да бъдат регистрирани задължително в този домейн, обясни депутатът от ВМРО.

Според Сиди спирането на достъпа до сайтове, когато има решение на съда, ще започне спиране на тази лавина по някакъв начин, дори и санкционираният да разкрие нов сайт.

Представителите на медиите категорично се обявиха срещу фалшивите новини, но се показаха и скептични за механизмите на тяхното ограничаване.

По време на дискусията на политиците беше напомнено, че много от “фалшивите новини” често идват от самите тях, с което депутатите се съгласиха. И днес имало една такава фалшива новина, лансирана от трибуната в пленарната зала, припомни Александър Сиди по повод обвиненията на Марешки, че Каракачанов е архитект на престъпната схема за продажба на бг гражданство.

Load More Related Articles

Check Also

Не пасем трева! Репликата на Борисов “нахейти ви първата дама” се отнася за Елена Йончева. Ма как лъжат, а

Посланията от вчерашната среща на ГЕРБ бяха много ясни – мобилизация, да останем скромни з…