Home България Ред и сигурност Голямо количество оръжие е заловено при акция в София

Голямо количество оръжие е заловено при акция в София

1 min read
0
0
204
Спипаното орържие

Зам.-главният прокурор Иван Гешев, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и прокурорът от Спецпрокуратурата Евгения Станкова разкриват резултатите от нова акция на двете звена пред журналисти. В пресконференцията участват и премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов.

Става въпрос за заловени огромни количества оръжия. При акцията има арестувани, предава ПИК.

На кадрите, показани от Спецпрокуратурата, се виждат десетки пистолети, автомати и пликове с муниции. Оръжията са открити в гараж в столичния квартал “Редута”.

Някои от автоматите са открити в село Габарево, Община Павел баня. При операцията има и намерени наркотици.

Спипаното орържие
Спипаното орържие

“Не съм виждал друг път такова количество оръжие. Става въпрос за 82 автомата”, разкри премиерът Борисов. “Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество, такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. Една рота автомати, пистолети, гранатомети, бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка”, каза още премиерът.

“Това, което виждате пред себе си, онагледява защо показателят организирана престъпност се счита за закрита в ежегодните доклади на Европейската комисия”, коментира в началото на брифинга зам.-главният прокурор Иван Гешев. “Когато някои хора обикалят в студиата и твърдят, че няма правосъдие и няма борба с организираната престъпност, не вярвайте на всичко, което казват, а вярвайте на очите си”, добави шефът на Спецпрокуратурата.

“Хората, участвали в групата, са с висящи присъди, освен организаторът на групата, който е с 1 присъда на първа инстанция”, разкри Иван Гешев.

Огромните количества оръжие са били изнасяни от завода в Казанлък, уточни заместникът на главния прокурор Иван Гешев, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Става въпрос за 3 досъдебни производства, които са се случили благодарение на добрата оперативна работа на ГДБОП и придобитата своевременно качествена оперативна информация. Резултатът от съвместната работа, виждате пред себе си. Преди 3 години някои от вас си спомнят случая с над 50 автомата „Узи“. Хората, които бяха привлечени са с влезли в сила присъди, освен организаторът, който е с присъда за 3 години лишаване от свобода. На адреса му не беше констатирано оръжие и беше добре обезопасен, но беше ясно, че складът е използван за целта, за която колегите имаха информация“, заяви Гешев. По думите му миналата събота лицето е било задържано при влизане в гараж на територията в София.

„Бяха намерени десетки автомати „Scorpion“. Беше намерен и 8 кг черен барут. Има десетки спусъци за РПГ. Част от автоматите са обезопасени. Налице са и десетки хиляди патрони. Вчера беше проведена друга съвместна операция с ГДБОП, пак с десетки автомати, свързани с изнасяне от завода в Казанлък“, допълни той и уточни, че тази група е свързана с друга, която произвежда неистински документи за самоличност.

„Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всякакви други. Вчерашните двете реализации – още се работят, има задържани за 24 часа, но няма привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на търговското предприятие е задържан под стража в понеделник от Специализирания наказателен съд. Собственикът на склада беше задържан и по първото дело, той отново е в ареста. Не съм информиран как изглежда килията му“, каза още Иван Гешев.

Ще възложим проверка на целия завод „Арсенал” в Казанлък, каза още Иван Гешев. „Продължаваме да работим как е изнасяно оръжието от завода „Арсенал”-Казанлък. Имало е вътрешен начин. Оръжието категорично е излязло по нелегален начин от завода”, заяви Гешев. По думите му източникът на проблема е изнасянето. „Задържани са 7 човека. Доколкото ми е известно, има бивши служители”, каза още Иван Гешев.

“Интересно е, че откритите заглушители се ползват само от специалните части в България”, информира зам.-главният прокурор.

“Това оръжие може да въоръжи няколко роти от българската армия, от това, което е останало от нея”, каза още Иван Гешев.

Главен комисар Ивайло Спиридонов оповести количеството на откритите оръжия, взрив и боеприпаси. “Ще изкажа благодарности към отдел “Контратероризъм” за оперативната работа. Това пред вас (оръжията) няма как да бъде използвано за друго, освен за тероризъм. Те биха стигнали до всяка точка на планетата, нашите усилия са свързани с предотвратяване такива оръжия да стигат до вътрешността на Европа”, заяви шефът на ГДБОП.

“Ще посоча щрихи какво е намерено, не можете да видите повечето от нещата: общото количество автомати Калашников е 65, 37 Скорпион, 43 пистолета различни марки, 8 кг черен барут – стана ясно мощността му и какво би могло да стане при евентуалното му взривяване, 2 сандъка със запалки за гранати – една такава запалка има мощност 3 конски сили, 470 цеви за различни оръжия, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ. Патроните тепърва ще се броят – около 50 000 патрона, възможно е да излязат 100 000, говорим за някакъв диапазон в момента”, изброи той.

“Ще започна с история. Първата реализация с голямото количество оръжие е резултат от оперативна работа на Контратероризъм с въпросното лице, задържано преди с 50 автомата Узи. Доста усилия хвърлиха колегите, за да стигнат до този склад. Това лице в момента е с прехвърлени фирми на негови роднини и няма как да даде обясни оръжията в помещение, което се обитава от него самия”, продължи Ивайло Спиридонов.

“Такива лица с такава високорискова дейност като търговия с огнестрелни оръжия за нас са постоянно наблюдение и особен интерес. Имаме неща, които още трябва да бъдат изчистени по този казус и колегите продължават работа в момента”, допълни директорът на ГДБОП.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че изброените по-горе оръжия излизат от завод “Арсенал” в Казанлък. “Ще извършим сериозна проверка в завод “Арсенал”, допълни и Иван Гешев.

Прокурор Евгения Станкова даде подробности за акцията по задържането на лицата.

“За първото досъдебно производство веществените доказателства са пред вас – лицето е задържано на 30 ноември при излизане от подземния гараж, където са оръжията. В момента е задържан, в условия на неотложност е извършено изземване. Цяла нощ на територията на подземния гараж разследващите са извършвали претърсване и изземване, приключили в ранните часове на 1 декември. Лицето е привлечено като обвиняем за държане на огнестрелно оръжие, взривни вещества и боеприпаси в голямо количество. Касае се за голям обем оръжие и взрив, който по своето естество създава опасност и за населението, ако същият не бе намерен и иззет в рамките на делото ни”, изтъкна прокурор Станкова.

“За другото досъдебно производство (в Казанлък) – започнало е по оперативна информация, че от септември 2017 е налице организирана престъпна група за придобиване, разпространение на оръжие, боеприпаси, взривни вещества. Образувано е досъдебно производство с действия по разследване, вчера същото бе реализирано, претърсени са 9 адреса, задържани за 24 часа са 7 лица.

Като вчера при задържането в тях са намерени 10 автомата Калашников и пистолети, като всичките веществени доказателства са общо 17 автомата Калашников, 15 пистолета и 12 цеви за огнестрелно оръжие. Ще бъде преценено към колко лица ще бъдат задържани за 72 часа”, завърши Евгения Станкова.

Снимки: БГНЕС и БНР

Load More Related Articles

Check Also

Отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан традиционно …