Home България Ред и сигурност Кметът на Созопол Панайот Рейзи е обвинен за присвояване на 2 млн. лв.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи е обвинен за присвояване на 2 млн. лв.

1 min read
0
0
69
Панайот Рейзи

След кметицата на Златица, издигната от БСП, обвинена за длъжностно присвояване на над 1 милион лева, Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна днес обвинение и на Панайот Рейзи, кмет на община Созопол, избран с листата на ГЕРБ.

Той ще отговаря за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери – близо 2 милиона лева.

Панайот Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори.

Присвоените пари – 1 989474.08 лв., са били притежание на община Созопол, които кметът е трябвало да управлява. Той е плащал пари по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата – изпълнител.

Кметът е с мярка за неотклонение подписка. Ако прокуратурата успее да докаже обвинението в съда, той може да влезе в затвора за между 10 и 20 години, част или цялото му имущество да бъде конфискувано и да бъде лишен от правото да заема изборна длъжност, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Рейзи участва в местната власт на Созопол вече 20 години. В периода 1999 – 2002 г. е бил зам.-кмет, а от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, избран е с листата на ГЕРБ.

В началото на септември 2018 година Панайот Рейзи обяви: “Ще се кандидатирам за четвърти мандат, за да завърша започнатото в Созопол”.

И поясни: „Друга партия освен ГЕРБ на този етап няма за мен. Сигурен съм, че хората биха ме подкрепили, без да гледат цвета на партията”.

“Хората оценят това, което правя. Созопол е коренно променен. Не мислете, че ми е много лесно“, сподели градоначалникът пред БТВ, а на въпроса дали като кмет е забогатял, отговори с „не“.

Панайот Рейзи бе първият кмет в региона, който даде заявка за нов мандат през 2019 година.

Load More Related Articles

Check Also

Стопани от Болярово съдят успешно БАБХ заради чумата

Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, които не позво…