Home България Ред и сигурност Подир дъжд качулка! Габрово почерня от полиция

Подир дъжд качулка! Габрово почерня от полиция

1 min read
0
0
115
Жандармерия

След снощното напрежение в Габрово заради случая с продавача, пребит от трима роми на работното му място, центърът на града е почернял от жандармерия и полицейски сили. На място е изпратен и вицепремиерът и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев.

След като снощи разгневени граждани се опитаха да нахлуят в ареста, където са задържани нападателите, зам.-директорът на Главна дирекция Национална полиция старши комисар Тодор Гребенаров нощта е преминала нормално.

Допълнително бяха дислоцирани сили на жандармерията и на специализираните полицейски сили, за да осигурят обществения ред. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, заяви старши комисар Гребенаров .

Този протест беше нерегламентиран. Събра се една голяма група от хора, която от мирно присъствие в един момент ескалира. Никой не е очаквал такава агресия. В резултат от тези нерегламентирани действие беше счупено стъкло на врата на следствения арест, има нанесени щети и по две къщи, посочи зам-шефът на Националната полиция.

В момента лицата са задържани за 72 часа, образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда, като предвиденото закона наказание е три години лишаване от свобода, уточни старши комисар Тодор Гребенаров.

Приоритет е да се върне реда и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили да се погрижат за това, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни територии. Самото усещане, че някой има повече права от останалите и се чувства над закона е една от причините да стигнем дотук. Имаме безредици, имаме и провокациите за това, но най-важното е ситуацията да се успокои, заяви Дончев.

По думите му роми не са били разследвани в Габрово. По-големият проблем е друг – ние трябва да разсъждаваме за територията на цялата страна. Не трябва да стигаме до ситуацията, в която хората да решават, че правораздаването е в техни ръце – то е в ръцете на държавата, подчерта Дончев.

Пострадалият продавач Венцеслав Иванов каза, че не е от Габрово и живее в града от година и половина. Благодарен съм на хората, които ме подкрепят, но няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Искаме да работим мирно и спокойно, не искаме да се всява етническо напрежение в града. Трябва да има решение по мирен път, заяви младият мъж.

Load More Related Articles

Check Also

Трейс Груп Холд АД: Всички действия по пътя Мездра-Своге са според изискванията на договора и закона

“Трейс Груп Холд“ АД подкрепя своите колеги, които са участвали в изпълнението на ре…