Home България Ред и сигурност Подир дъжд качулка! Габрово почерня от полиция

Подир дъжд качулка! Габрово почерня от полиция

1 min read
0
0
153
Жандармерия

След снощното напрежение в Габрово заради случая с продавача, пребит от трима роми на работното му място, центърът на града е почернял от жандармерия и полицейски сили. На място е изпратен и вицепремиерът и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев.

След като снощи разгневени граждани се опитаха да нахлуят в ареста, където са задържани нападателите, зам.-директорът на Главна дирекция Национална полиция старши комисар Тодор Гребенаров нощта е преминала нормално.

Допълнително бяха дислоцирани сили на жандармерията и на специализираните полицейски сили, за да осигурят обществения ред. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, заяви старши комисар Гребенаров .

Този протест беше нерегламентиран. Събра се една голяма група от хора, която от мирно присъствие в един момент ескалира. Никой не е очаквал такава агресия. В резултат от тези нерегламентирани действие беше счупено стъкло на врата на следствения арест, има нанесени щети и по две къщи, посочи зам-шефът на Националната полиция.

В момента лицата са задържани за 72 часа, образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда, като предвиденото закона наказание е три години лишаване от свобода, уточни старши комисар Тодор Гребенаров.

Приоритет е да се върне реда и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили да се погрижат за това, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни територии. Самото усещане, че някой има повече права от останалите и се чувства над закона е една от причините да стигнем дотук. Имаме безредици, имаме и провокациите за това, но най-важното е ситуацията да се успокои, заяви Дончев.

По думите му роми не са били разследвани в Габрово. По-големият проблем е друг – ние трябва да разсъждаваме за територията на цялата страна. Не трябва да стигаме до ситуацията, в която хората да решават, че правораздаването е в техни ръце – то е в ръцете на държавата, подчерта Дончев.

Пострадалият продавач Венцеслав Иванов каза, че не е от Габрово и живее в града от година и половина. Благодарен съм на хората, които ме подкрепят, но няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Искаме да работим мирно и спокойно, не искаме да се всява етническо напрежение в града. Трябва да има решение по мирен път, заяви младият мъж.

Load More Related Articles

Check Also

Трима души загинаха при тежка катастрофа тази нощ край Неделино

Трима младежи загинаха при тежка катастрофа тази нощ по пътя Долен – Неделино. Това …