Home България Ред и сигурност Спецпрокуратурата: Целта на хакването на НАП е нестабилност и “воден атентат” срещу управлението

Спецпрокуратурата: Целта на хакването на НАП е нестабилност и “воден атентат” срещу управлението

2 min read
0
0
224
Цензура

Поискали сме делото да бъде разгледано при закрити врата, тъй като се касае за данни, свързани с националната сигурност. Внесли сме искане да не бъдат разгласявани данни, които да нагнетяват допълнително напрежение.

loading...

Това каза преди началото на делото завеждащият отдел “Антитероризъм” в Специализираната прокуратура Евгения Станкова , на което трябва да бъде определена мярка за неотклонение на обвинения на подбудителство към кибертероризъм собственик на “ТАД Груп” Иван Тодоров, предаде репортер на Novini.bg

До този момент собственикът не е съдействал по никакъв начин, добави Станкова.

Има данни, че са копирани данни на висши ръководни личности, както и една много популярна хазартна игра. Избирателно са подбирани данни на кои фирми да бъдат копирани. Анализът на всички доказателства до момента е, че целта е да бъде създадена някаква социална нестабилност, че това е срещу действащата политическа система, срещу формата на управление, посочи тя.

Установи се, че това е една дейност срещу населението, с цел да се всее нестабилност сред населението, да се дестабилизира политическата обстановка, правителството и да всее смут и страх в населението. Налице е и разстройване на дейността на Националната агенцията за приходите. Служителите там са изключително притеснени. В настоящия момент дейността на НАП е изключително затруднена, не може да функционира нормално, каза още Евгения Станкова.

Всичко, което се съдържа в делото, към момента представлява следствена тайна. Ще ви кажа само, че е установено посегателство срещу сървъра на “Поливни системи”, които са пред парламента.

В данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало желание, при преминаването на автомобили на държавни глави или гости на Народното събрание евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение в придвижването. Което пък  за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че създавайки такава нестабилност, води след себе си нестабилност на цялата ни политическа система, заяви още Станкова.

Събраните доказателства съдържат свидетелски показания, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани.

Копирани са данните 5 100 000 български граждани, те са били предоставени на различни сайтове, сред които е и сайтът Бивол. Според разследващите има данни, че информацията е изпращана по таен чат на собственика на сайта Бивол.

От специализираната прокуратура искат делото да се разглежда при закрити врати заради заплаха за Националната сигурност и следствена тайна.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Двойно убийство в Казанлък

Двойно убийство в Казанлък. Жертвите са двама мъже на 45 и 35 години. Те са били обезобраз…