Home България Ред и сигурност Стотици роми и агент на ДАНС замесени в мащабна схема за пране на пари

Стотици роми и агент на ДАНС замесени в мащабна схема за пране на пари

1 min read
0
0
142
Полиция

Стотици роми от цялата страна са замесени в мащабна схема за пране на пари, която бе разкрита от пловдивската прокуратура. В нея е участвала и софийска кантора, която се намира на ул. „Шипченски проход“. Има замесен и служител от ДАНС.

loading...

„Схемата е разкрита, след като на 19 септември т.г. бе подпален магазин за моторни масла в Пловдив“, обясни окръжният прокурор Румен Попов. Собственикът на изгорелия обект Костадин Танев се оплакал в полицията, че получил заплашителни съобщения на вайбър от въпросната столична кантора. От нея той бил взел 39 хил. евро.

При разследване на кантората станало ясно, че тя има множество клиенти от чужбина, които регистрирали у нас дружества.

Собственици на фирмите ставали неграмотни роми

Те били издирвани от така наречените дилъри, които снимали личните им карти и ги изпращали в столичната кантора откъдето пък им правили проучване дали стават за „бушони“.

След като били одобрявани, ромите били натоварвани на микробуси от дилърите и транспортирани до София. Във въпросната кантора подписвали всички необходими документи и ставали собственици на фирми. По-сметките им чуждестранните клиенти на кантората провеждали големи суми от порядъка на 20-40 хил. евро. След това дружествата се вливали в офшорни трезори и така на практика се осъществявало прането на пари.

„До момента петима души са с обвинения, сред тях е служителят на ДАНС, който е съдействал с проучвания на софийската кантора. Към наказателна отговорност е привлечен и управителят на дружеството. В сайта на кантората той се е представил като човек с висше юридическо образование, но при разпитите признал, че има само средно“, каза окръжният прокурор Румен Попов. Още 7 души са обявени за издирване.

Двама са извършителите на палежа на магазина за моторни масла в Пловдив. В хода на разследването е станало ясно, че е била отвлечена и пребивана ромка от Войводиново, чиито син е бил един от собствениците „бушони“ на регистрираните дружества за пране на пари.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

34-годишен мъж е бил намушкан тази нощ в района на Народния театър

34-годишен мъж е бил намушкан тази нощ в района на Народния театър, информираха от Столичн…