Home България Здравеопазване 202-ма са вече заразените с коронавирус, един е новият случай

202-ма са вече заразените с коронавирус, един е новият случай

2 min read
0
0
22
ген. Мутафчийски

202-ма са вече заразените с коронавирус, един е новият случай – в София.

loading...

Това заяви проф. ген. Венцислав Мутафчийски, началник на националния щаб за борба с коронавируса, който представя последните данни за развитие на заболевоемостта.

Очакват се още 29 проби, посочи генералът. Според него това, че заболелият е само един, не показва тенденция, трендът е нагоре.

Новият случай е в София, не е клиничен.

Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус, както и за разкриването на още лаборатории в областните градове, каза още проф. Мутафчийски. На брифинга вчера вечерта той обяви, че ще поиска от министър Ананиев във всяка болница да се отдели специализирано отделение за болни от коронавирус.

“Говорих с премиера Бойко Борисов за обозначаване на определени звена във всички болници за лечение на коронавирус. Днес ще се приема това решение. По отношение на даренията ОББ – 200 000 лева, Райфайзен банк по 50 000 лева на трите болници, които понесоха първият удар”, каза Мутафчийски.

Очаква се още днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да издаде такава заповед.

“Другото предложение е за разширяване броят на лабораториите. Част от персонала в тях вече е на обучение”, каза още ген. Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски обясни как стои въпросът с даренията. Във ВМА те идвали в натура. И посъветва дарителите да постъпват така – да закупуват необходимите консумативи, защото необходимите процедури изисквали доста време.

“Когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава може да бъдат закупени. Това не може да става за 2 дни. Около 500 теста са закупени със средства на държавата, около 600 000 теста са от дарители”, каза още началникът на щаба.

При всички болни се наблюдава сухота в устата, каза за клиничната картина на болестта той.

Ген. Мутафчийски каза, че седем души вече са оздравели, изнервени са до крайност да стоят в болницата, но не ги освобождават, защото още не са изчистени от вируса.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни, че се увеличава броят на лабораториите, които ще правят надеждни тестове за коронавирус.

Освен работещите вече лаборатории в София, Варна и Стара Загора, се готви лаборатория в Плевен – в една от частните болници, в Пловдив – с помощта на кмета, в Бургас, посочи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Южна Корея направи 200 000 теста, но Южна Корея е производител на тези тестове, цял свят чакаме да дойдат оттам, обясни проф. Кантарджиев.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Коронавирусът взе още две жертви у нас?!

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Това …