Home България Здравеопазване 242 са вече заболелите от коронавирус у на, 5 са излекуваните

242 са вече заболелите от коронавирус у на, 5 са излекуваните

2 min read
0
0
13
ген. Мутафчийски

Проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи последните данни за развитие на заболеваемостта от COVID-19.

loading...

Сливен е нов град за географията на коронавируса у нас.

Новите случаи са 22, общо стават 242.

“Към този час 22 са новорегистрираните, 16 от тях с в София, 1 в Сливен, Пловдив 2-ма, 1 в Плевен и 2-ма в Благоевград. Всъщност новата област е Сливен. 242 случая”, обобщи Венцислав Мутафчийски.

Заболелите в столицата не били контактни помежду си, сред тях имало работещи в Пета градска болница.

Пациентите от “Пирогов”, които бяха в критично състояние, вече са “в стабилизирано, но тежко състояние”, каза Мутафчийски. В болница са 40 от заболелите.

Излекуваните са петима.

Шефът на ВМА информира още, че в света за деня са регистрирани повече от 100 000 случаи на заразени с Ковид-19.

Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус във всяка болница, както и за разкриването на още лаборатории в областните градове, каза още Мутафчийски.

Във връзка с новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, шефът на “Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков поясни, че  има затруднена обработка на товарни превозни средства на границата ни с Република Турция. Само на ГКПП “Капитан Андреево” има 1200 камиона, които изчакват.

Комисар Кичиков съжбщи, че заповедта на здравния министър е отменена, като към момента се водят преговори между българския и турския вътрешен министър за облекчаване на трафика.

Междувременно и от Министерството на здравеопазването съобщиха, че здравният министър е отменил издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и пристигащи от определени държави.

В отговор на въпрос относно предстояща среща със Светия Синод, ген. Мутафчийски съобщи, че е говорил с вицепремиера Томислав Дончев и такава среща предстои.

По думите на началника на щаба вече има четирима оздравели от заболяването у нас.

Ген. Мутафчийски поясни, че се мисли по израелски маниер как да се направи още по-бързо тестуването с истинските, достоверни тестове, като тази метод скоро ще бъде представен.

Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поясни, че щабът не е забранявал на нито една лаборатория, която може да го прави, тестуване с бързи тестове.

По думите му всичко, което е препоръчано от световните здравни власти, се прилага.

По-рано стана ясно, че общият брой на смъртните случаи от пандемията е нараснал до близо 20 000. Това сочат данни на американския университет „Джонс Хопкинс“.

Общо потвърдените случаи са над 436 159, а около 110 000 души са се възстановили от болестта.

Избухването на COVID-19 е обявено за пандемия от Световната здравна организация (СЗО), а данните от университета показват, че вирусът вече се е разпространил в 170 страни и региони.

Математическият модел допуска, че ние откриваме само двама души от 11 заразени, посочи още шефът на щаба.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Коронавирусът взе още две жертви у нас?!

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Това …