Home България Здравеопазване 624 са заразените с коронавирус, 13 са новите случаи, а 54 излекуваните

624 са заразените с коронавирус, 13 са новите случаи, а 54 излекуваните

1 min read
0
0
25
ген. Мутафчийски

13 са новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа. Пет от тях са настанени в болници.  За всички обявени 13 случая нямаме данни да има връзка с Банско. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

loading...

През последните 24 часа са направени 494 проби, а до момента – 18 502. Общо потвърдени случаи с 624. Увеличението е 2,1%. Най-голямото огнище е София – 370 случая. т вчера няма нова област със случаи на Covid-19.

В София са 8 от случаите. В Кюстендил – един, в Пазарджик – един, Велико Търново – един и Русе – двама.

Медицински персонал са 33-ма – 5,3% от случаите. “Излекуваните са 54, към момента – шест нови. От „Пирогов” – един, Варна – един Шумен – един, Добрич – един и Кърджали един. Общо 35 мъже и 19 жени. Средната възраст е 47 години. Няма починал за деня. Общо 24 са починалите. Средна възраст на починалите е 65 години. Изяснява се ситуацията при един болен, който е приет в Александровска болница в тежко състояние и след няколко часа е починал. Очакваме да видим дали е положителна пробата, иначе клиничните признаци силно наподобяват коронавирус инфекция”.

230 са общо болните в болница, от които 33-ма са в интензивни отделения. Никой не е забранявал индивидуалните терапии при деца с увреждания, категоричен е Мутафчийски.

Той подчерта, че въвеждането на термокамери в световен мащаб отчита, че те имат по-малко от 20% ефективност. За да бъдат ефективни е необходимо устройствата да бъдат високочувствителни.

В понеделник или вторник се очаква да пристигнат тестовете за Банско, допълни генералът. Психолозите и психиатрите могат да работят “при взимане на съответните мерки за дистанция, за дезинфекция и съответни предпазни средства. Включително могат да правят и телефонни интервюта със своите пациенти. Никой не го е забранявал, както и с децата с увреждания”.

В момента се извършва обработка на тревните площи за комари водни площи, като това е свързано с ежегодното заразяване с лаймска болест и др., които се пренасят от насекоми.

Мутафчийски нарече “абсолютно грешна теза” идеята на някои държави да се откажат от покупка на респиратори:

“Не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от интубация. Въпросът е разширяването на броя на болни с дихателна недостатъчност, които с мощна кислородотерапия, без да е интубация, да бъдат поддържани. Но, когато настъпи времето за интубация, с нищо друго не може да да бъде заместено”.

Load More Related Articles

Check Also

395 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие

За 18 октомври откритите случаи са 395, с цели 208 по-малко от предишния отчет. Направени …