Home България Здравеопазване Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нараснат много

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нараснат много

1 min read
0
0
42
д-р Александър Симидчиев

България е една от държавите с най-ниска скорост на нарастване на случаите на коронавирус. Това заяви в предаването “Денят започва” с Георги Любенов пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет.

loading...

Има удвояване на случаите в рамките на всеки 10 дни, докато в държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни, обясни д-р Симидчиев.

Скоростта на нарастване на случаите в държави, в които нямат програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма, така че в това отношение, имаме късмет, допълни специалистът.

“Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години”, каза д-р Симидчиев.

За да може да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. В случая, трябва да има ваксина, но след като няма, трябва да преболедуват повече хора. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.

“Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност”, каза пулмологът.

Познаваме този вирус от около 3 месеца и половина. Много трудно е да се прогнозира. Но ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много, категоричен е специалистът.

Вирусът има една единствена цел – да заразява. И когато ние му позволяваме – това ще става.

Load More Related Articles

Check Also

Маските са задължителни на открито от днес, 22 октомври

От днес, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго ср…