Home България Здравеопазване Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нараснат много

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нараснат много

1 min read
0
0
41
д-р Александър Симидчиев

България е една от държавите с най-ниска скорост на нарастване на случаите на коронавирус. Това заяви в предаването “Денят започва” с Георги Любенов пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет.

loading...

Има удвояване на случаите в рамките на всеки 10 дни, докато в държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни, обясни д-р Симидчиев.

Скоростта на нарастване на случаите в държави, в които нямат програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма, така че в това отношение, имаме късмет, допълни специалистът.

“Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години”, каза д-р Симидчиев.

За да може да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. В случая, трябва да има ваксина, но след като няма, трябва да преболедуват повече хора. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.

“Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност”, каза пулмологът.

Познаваме този вирус от около 3 месеца и половина. Много трудно е да се прогнозира. Но ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много, категоричен е специалистът.

Вирусът има една единствена цел – да заразява. И когато ние му позволяваме – това ще става.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

24 случая на коронавирус у нас за денонощието, 34 излекувани

За изминалото денонощие у нас са доказани нови 24 случая (11 жени и 13 мъже) на коронавиру…