Home България Здравеопазване Грипът настъпва! Дете почина след усложнения

Грипът настъпва! Дете почина след усложнения

2 min read
0
0
454
Лекар

Грипът настъпва в страната, епидемия е обявена от днес и във Варна и Софийска област.

loading...

В Благоевград 5-годишно детенце почина след усложнения от грипа и развиване на пневмония, съобщават кореспондентите на БГНЕС в страната. Детенцето е било прието в реанимацията на МБАЛ Благоевград в неделя. Починало е в понеделник сутринта.

От днес във Варна и Софийска област е в сила грипна епидемия, спират се учебните занятия. От вчера в грипна епидемия е област Добрич. Грипна епидемия е обявена вече в 11 области. След препоръка от здравните власти до петък включително са затворени училищата в Пловдив. Близо 600 учебни заведения в страната са във ваканция заради епидемичната обстановка Пловдивска, Добричка, Варненска и Софийска области обявиха грипна епидемия. В Пловдив, Варна и София-област грипната епидемия е обявена от вторник, 22 януари. За София-област ще е в сила до 27 януари, а за Варна – до 29 януари, включително. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. От Министерство на образованието съобщиха, че пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците. Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището.

Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани. Оценките на децата ще бъдат оформени навреме и първият учебен срок ще приключи по график – на 4 февруари 2019 г. Вторият срок започва на 6 февруари 2019 г. Здравните експерти препоръчват, за да се намали рискът от заболяване, да се ограничат социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца. Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност, е друга препоръка. Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат. При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

255 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие

255 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие, при нап…