Home България Здравеопазване Грипът взе още две жертви! Двама души са починали в Пловдив от пневмония след прекаран грип

Грипът взе още две жертви! Двама души са починали в Пловдив от пневмония след прекаран грип

1 min read
0
0
1,347
Болница

Още двама души са починали в Пловдив от пневмония след прекаран грип. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив началникът на Отделението по пулмология в УМБАЛ – Пловдив д-р Илияна Вълканова. „До момента починалите там заради усложнения от съдово естество са общо трима, те са над 80-годишни, но единият не е бил болен от грип“, уточни началникът на Пулмологията. Въпреки профилактиката пациентите са получили белодробна тромбоемболия. Всички са имали и придружаващи заболявания.

loading...

Още трима от заболелите с пневмония, които са в по-тежко състояние, са преведени в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ), където са поставени на апаратна вентилация. Това също са усложнения след грип.

Усложненията от вирусните инфекции са препълнили Отделението по пулмология в УМБАЛ – Пловдив. „В момента няма нито едно свободно болнично легло, а постоянно идват нови пациенти, затова направихме искане временно базата да бъде увеличена с 9 и леглата да станат 47, докато отмине вълната“, добави д-р Илияна Вълканова.

По думите ѝ болните, които са приети за лечение, са с бронхопневмонии и с обострена дихателна недостатъчност при пациенти с ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест). С усложнения от респираторните заболявания са и астматици.

Д-р Вълканова посочи още, че случаите започнали драстично да нарастват по Коледа и оттогава досега през отделението са преминали над 170 болни на възраст от 20 до 90 г. Най-засегнати са обаче пациентите в диапазона от 55 до 70 г., защото имат придружаващи заболявания, които декомпенсират от ОРЗ-тата.

„Най-тежко болестта протича при хората с хронични дихателни проблеми – те са най-уязвими, защото при всяко обостряне не се знае какъв ще е изходът, а и те не се възстановяват напълно след прекараната вироза“, обясни д-р Вълканова. След тях са пациентите със сърдечна недостатъчност и диабетиците, които са особено податливи на инфекциозни усложнения след прекарана дихателна инфекция и развиват бактериално заболяване. Пациентите с хронични заболявания постъпват с кашлица и задух, а болните от пневмонии – с повишена над 38 градуса температура и адинамия. „Имаме няколко човека и с кръвохрак, които се изследват за туберкулоза и рак на белия дроб, предстоят им бронхоскопии“, каза още д-р Вълканова.

Заболелите лежат в отделението 5 до 7 дни, но понякога остават и по 15 дни. Д-р Вълканова отбеляза, че някои болни късно търсят медицинска помощ. Съветът на специалиста е ако се почистваме неразположени, да не ходим на работа. Ако след третия ден не се подобряваме, задължително да потърсим лекарска помощ.

Заболелите трябва да започнат противовирусната терапия 24 часа от началото на болестта, при случаи на пневмония. Тогава лечението е ефективно.

5-годишно дете почина в Благоевград. Най-вероятната причина за смъртта му е бързо развила се пневмония – вследствие на грипна инфекция. Това каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на БТВ.

Няма данни да е имало забавяне на реакция от страна на родителите или пък да е било подценено състоянието на детето, информира Кунчев.

То първоначално е било прието в детското отделение на болницата в Благоевград. „Нямаме съмнения, тъй като и клиничната картина – начинът на протичане, и пробата, която е направена – изследването за грип също е положително, така че можем да приемем като основна причина грипната инфекция. Няма други съпътстващи заболявания, това си е чиста грипна инфекция с много бързо развила се типична пневмония като най-често срещаното усложнение на грипа”, коментира здравният инспектор.

По думите му подобни случаи са рядкост, но все пак се случват по време на грипния сезон и обикновено такъв тип пневмонии трудно могат да бъдат стопирани с обикновените лекарствени средства.

Лекарите съветват в пика на грипната епидемия да се избягват контакти със заразени лица, да се приеме антивирусен препарат при първите симптоми на грип и незабавно да се потърси лекарска помощ.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

158 нови случая на коронавирус за денонощието

158 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 3343 са направенит…