Home България Здравеопазване Маските на закрито отново стават задължителни

Маските на закрито отново стават задължителни

1 min read
0
0
30
Медицинска маска

До края на седмицата ще решим дали да удължим извънредната епидемична обстановка. Това каза здравният министър Кирил Ананиев.

loading...

Маските на закрито отново стават задължителни. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при пълняемост до 50 процента от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, каза още Ананиев.

При търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1.5 метра дистанция.

“Анализът на седмична база показа увеличение на броя на положително носителите на коронавирус от една страна и от друга страна неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани в тази ситуация на действащите мерки, които и в момента на базата на моите заповеди са в сила”, посочи още министърът.

“Това ни дава основание без да въвеждаме някакви нови извънредни, тежки мерки, да се обърнем чрез вас към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а и оттам по-висока степен на заболяване на българските граждани”, коментира Ананиев.

Той обясни, че са договорени мерки от утре – 00.00 ч. всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълнямост до 50 % на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства. “Това се отнася както за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания”, посочи Ананиев.

По думите му задължително ще е и в магазините да се носят маски. “Персоналът, който работи в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50 % ,т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани”, увери министърът.

“Накрая обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната”, допълни още здравният министър.

Load More Related Articles

Check Also

1595 нови случая на заразени с коронавирус през последното денонощие

1595 нови случая на заразени с коронавирус през последното денонощие при направени 9 038 п…