Home България Здравеопазване Общият брой на заразените у нас с Covid -19 е 1290. Три са новите случаи на деца

Общият брой на заразените у нас с Covid -19 е 1290. Три са новите случаи на деца

2 min read
0
0
36
ген. Мутафчийски

56 са новите случаи на коронавирус у нас за денонощие, 11 са активни.  Излекувани са 205, от тях 8 нови.

loading...

55 са общо починалите, за днес има нов случай – мъж от ВМА. В събота там е починал 81-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична обструктивна белодробна болест, хронична сърдечна недостатъчност и артериална хипертония.

Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцеслав Мутафчийски.

Той представи новите данни за разпространение на коронавируса у нас.

България преживя един пик в началото на април, след това имаше снижаване, сега отново се катерим нагоре, посочи той.

В София заразените са 22, от които двама са в болница. Ново огнище има в Кюстендил. Във Видин са петима, Сливен 4, Плевен 3.

292 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия.

37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 25 април: 614 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 633 на жени.

138 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград – 38; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 62; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 38; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 23; Перник – 11; Плевен – 98; Пловдив – 44; Русе – 10; Силистра – 5; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 646; Стара Загора – 35; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 7.

Очаква се ново огнище в Дупница.

Междувременно вчера премиерът Бойко Борисов обнадежди всички българи с изказване относно извънредното положение. Министър-председателят заяви, че ще опита да направи така, че извънредното положение да падне по-рано, но с няколко важни уговорки.  По думите му би искал да отпадне, но да останат правомощията на здравния министър, който да дава заповеди, като например за задължението на маските. “Ако така продължи, съм възложил, може би от понеделник, вторник, да се направи вход-изход на парковете, с доброволци, които да не позволяват струпване.

По този повод ген. Мутафчийски заяви, че премиерът може да вземе решение по отношение на по-ранното отпадане на извънредното положение у нас, а не щаба. Това е политическо решение.

Ще се наложи дълго време да живеем с този вирус, подчерта генералът.

Очакванията след Великден – преживяхме един пик в началото на април, след това имаше снижаване, а сега се катерим към следващия пик. Дали очакванията са ни били до стотици – това е друг въпрос. Но е факт, че възникват огнища, с голям брой хора, но благодарение на здравните инспекции се ограничиха огнищата с адекватните мерки, които бяха взети.

По отношение на отварянето на училищата – има две стратегии.

Пускане на малките ученици и детските градини, като те са свързани с възстановяването на производствените процеси и връщането на родителите им на работа. Но това не  е безопасно, а може да усложни епидемиологичната обстановка.

Втори сценарий – пускането на по-големите ученици, на които им предстоят по-сериозни планове. На тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по отношение на спазването на мерките. Но се препоръчва и за двете категории ученици двусменен режим и по-малко ученици в класните стаи. Но всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, подчерта проф. Мутафчийски.

Load More Related Articles

Check Also

Рекорден ръст: 2243 са случаите на COVID-19 у нас за денонощието

Рязък скок на броя на заразените с коронавирус у нас – 2243 са новите случаи, при на…