Home България Здравеопазване Работодателите напускат Тристранката, отказват да изплащат болнични

Работодателите напускат Тристранката, отказват да изплащат болнични

1 min read
0
0
217
Лекар

Работодателите продължават да твърдят, че поемането на първите дни от болничните от бизнеса е непосилен допълнителен ангажимент за тях.

loading...

И протестират срещу отказа на управляващите от решението първият ден от болничните да не се изплаща. Заради това те напускат Тристранния съвет.

И твърдят, че липсва “адекватно решение на проблема с фалшивите болнични”. Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви официално подкрепата си към работодателите и решението им да излязат от Тристранката.

“АИКБ категорично не приема продължаването на мярката предприятията да заплащат първите три дни болнични. Чрез този вменен допълнителен ангажимент те биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят, чрез обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност, които изплащат и чрез изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници”, е позицията на бизнеса.

Идеята първият ден от болничтите да не се изплаща, бе на работодателите, но бе огласен като решение на управляващата коалиция преди две седмици.

Синдикатите и обществото реагираха остро и обявиха, че са готови на протести. Намеси се премиерът Бойко Борисов и обаче мярката да не се въвежда, засега.

Покани всички социални партньори на разговори, а от ГЕРБ започнаха да предлагат други варианти срещу проблема с фалшивите болнични. Синдикатите обаче са категорични, че няма да позволят отнемане на права от работниците. Работодателите пък не приемат друг вариант и настояват на своето.

От БСП и от ДПС категорично не приеха идеята първият ден от болничните да не се заплаща. Социалистите призоваха хората на протести и обявиха, че ще ги подкрепят.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ “Подкрепа” изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

Източник: КРОСС

loading...
Load More Related Articles

Check Also

255 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие

255 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие, при нап…