Home България Здравеопазване Шеста положителна проба за COVID-19 в Паничерево, селото е под карантина

Шеста положителна проба за COVID-19 в Паничерево, селото е под карантина

2 min read
0
0
27
Паничерево под карантина

Шеста положителна проба за COVID-19 в блокираното от полунощ село Паничерево. Това обяви за БНТ общинският кмет Мариян Цонев.

loading...

Гурковското село Паничерево е поставено под пълна карантина със заповед на министъра на здравеопазването. Вчера от болницата в Стара Загора избяга болен с COVID-19 и се прибра с такси в Паничерево. Селото е поставено под полицейска блокада, различни полицейски постове, жандармерия са разположени в населеното място. Никой не може да влиза и излиза от село Паничерево. Тези, които са навън и имат постоянен адрес могат да се приберат днес до 20 часа, ако не го направят остават извън населеното място.

Избягалият вчера болен пациент е намерен веднага в дома си и е откаран със специализирана линейка отново в болницата. Шофьорът на таксито през целия ден вчера се укриваше по неясни причини, снощи той бе установен от полицията. Автоматично е поставен под 14-дневна карантина и към момента не може да бъде разпитан. Не е ясно колко хора е превозил след избягалия с коронавирус пациент.

Възможно е той да се е възползвал от факта, че в началото на всеки работен ден ние подготвяме амбулаториите за работа и специално тази амбулатория, която е свързана със сектора, в който той е настанен, е предназначена за работа с подозрителни за COVID-19 пациенти, тя е била подготвена, ключовете са били сложени във вътрешната страна на вратата, той се е възползвал от това и е напуснал самоволно клиниката. Това коментира Проф. Лилия Пекова – началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ – Стара Загора. Това, което вече направихме, е да поставим под ключ целия сектор, за да можем да имаме все пак поглед върху пациентите и да не се допускат подобни изяви, допълни тя.

Хората вече са си по къщите, няма излизане, няма и влизане в селото, коментира Мариян Цонев – кмет на Община Гурково. Направили сме организация в Общината, за да бъдат доставени продукти от фирмите до КПП-то. Навътре ще бъдат взимани от наши общински съветници и от собствениците на магазините. За лекарствата по същия начин – рецептите ще бъдат давани на КПП-то и от там служебна кола на общината ще ходи до аптеките и ще купува лекарствата. Никакви хора няма да влизат или излизат, само тези, които са на химиотерапия ще бъдат допускани извън селото, коментира още Мариян Цонев.

Има няколко случая за химиотерапия, ще се предприемат съответните мерки, хората ще бъдат здравнообслужвани. Налагат се тези мерки, за да се успокои всичко, коментира още Атанас Граматиков – кмет на Паничерево.

“Хората в Паничерево са притеснени, предприемат се съответните мерки, ще се успокоят нещата”. Това каза пред БНР кметът на старозагорското село Атанас Граматиков.

Старозагорското село Паничерево е под двуседмична карантина.

Със заповед на здравния министър на територията на селото, което се намира в община Гурково, се въвеждат строги противоепидемични мерки, считано от 00.00 часа на 15.04.2020 г. за срок от 14 дни. Забранява се излизането и влизането в населеното място, с изключение на крайно нуждаещите се по медицински и други причини. Това се наложи, след като пациент с коронавирус избяга от болницата в Стара Загора, взе такси и се прибра в селото си.

Паничерево е второто населено място, което е под пълна карантина след Банско. Предстои тестване на 60 души, контактни на избягалия от болница. Депутатът Делян Пеевски е дарил 1000 кръвни теста.  Предприемат се мерки по снабдяване с лекарства и с хранителни продукти. На жителите на селото са раздадени маски и дезинфектанти. Населеното място е дезинфектирано./КРОСС

Load More Related Articles

Check Also

Обсъждат въвеждане на задължителни маски на открито

Носенето на маски на открито ще бъде обсъдено на заседание на експертните съвети по епидем…