Home България Здравеопазване Спешна помощ: Линейката е била за 5 минути на катастрофата, Милен е бил в кома

Спешна помощ: Линейката е била за 5 минути на катастрофата, Милен е бил в кома

2 min read
0
0
38
Линейка

Спешна помощ е реагирала максимално бързо и екипът е пристигнал за 5 минути на мястото на жестоката катастрофа с Милен Цветков, който на Великден беше блъснат в София от дрогиран младеж, а малко след това издъхна на път за болницата.

loading...

“Подаден ни е сигналът в 18:16 ч. Диктуван е в 18:19 ч. Реанимационният екип е бил на място в 18:23 ч. За 5 минути е пристигнал и е заварил на платното, близо до тротоара мъж по гръб, на който хора са му оказвали помощ. Правили са му изкуствено дишане уста в уста. Заварен е в кома”, каза на извънреден брифинг директорът на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев. Той добави, че според доклада на медиците тялото на журналиста е било доста далеч от двете катастрофирали коли.

“Предприети са веднага действия по оказване на първа помощ, след няколко минути е вкаран в линейката, където са продължили да му оказват помощ. Включен е на монитор, имал е единични сърдечни удари, продължили са да го обдишват. На практика съдовете му на крайниците са били толкова колабирали, че не е могъл да се хване венозен път за венозна апликация на какъвто и да било медикамент. Това ги е принудило да бъдат вкарани мускулно. След като е направен неколкократен опит за интубация и не се е получила поради изпълването на дихателните пътища с кръв, продължавайки да го обдишват, тръгват към “Пирогов”. Буквално пред вратата на болницата Милен е издъхнал”, допълни Гелев.

Екипът на Спешна помощ не е могъл да познае журналиста заради жестоката катастрофа. “Видимо той не е имал сериозни наранявания, но фактът, че трахеята е била пълна с кръв, означава, че най-вероятно травмата е несъвместима с живота”, коментира шефът на “Спешна помощ”.

„Дотогава никой не знае, че това е Милен Цветков. На практика промените, които са били с него, са го променили до неузнаваемост, тъй като всички, включително и екипът познават кой е Милен Цветков, и биха го разпознали. На практика всичко е приключило в 18:45 ч.”, допълни още Георги Гелев. Патоанатомите ще кажат точно каква е причината за смъртта на известния журналист.

“Ще има съдебно-медицинска аутопсия, те ще кажат дали е съвместимо, или не с живота”, каза д-р Гелев. По думите на лекарката от реанимационния екип състоянието му е било несъвместимо с живота. Той допусна, че в някои случаи дишане уста в уста от непрофесионалисти може и да влоши състоянието на човека, на когото хората са се опитали да помогнат. Пак по разказа на дежурната лекарка от екипа на другия шофьор му е нямало нищо.

“Светла памет на Милен Цветков – колега, журналист, приятел. Това, което правеше той, е да търси истината. И понеже за пореден път се направи опит за инсинуации с реакциите на Спешна помощ, казваме истината на този брифинг”, добави от своя страна и говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска./КРОСС

Load More Related Articles

Check Also

Доц. Ангел Кунчев: Епидемичната ситуация се утежнява

Епидемичната ситуация се утежнява, някои болници вече изпитват затруднения и мерките ще се…