Home Бизнес Броят на регистрираните безработни у нас само за вчера е 4777

Броят на регистрираните безработни у нас само за вчера е 4777

3 min read
0
0
25
Пари

Броят на регистрираните безработни само за вчера е 4777,  от които 3327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията.

loading...

Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Това е най-високия ръст за ден от началото на пандемията, подчерта тя.

Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрение от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията. „Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани”, посочи тя. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери Сачева.

Хората, които до този момента са работили, но са нямали договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи.

Общият брой на болничните е над 176 000, от тях 5282 са по повод карантина, а броят на тези, издадени с указанията за коронавируса, е 2 072”, отбеляза още министър Сачева.

“Миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350. От началото на тази седмица до момента броят варира вече в порядъци между 680 до 700 на ден”, каза тя.

По отношение на личните асистенти, към момента има подадени заявления за оценка на потребностите в размер на 32 389 души.

Издадените направления са 31 365, а действащите договори 24 133. “Нарастването за социалните помощи е с 2000 души, но сме в началото на кризата”, уточни тя.

„Към момента подпомагаме по Закона за семейните помощи на 410 685 души, а по отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование – 344 801, като общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 милиона“, уточни социалният министър.

“Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, те са динамични и се увеличават, затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий. Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто“, допълни Сачева. “45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. Над 17 000 души ще бъдат с подсигурени топъл обяд.

Предстои предоставянето на индивидуални хранителни пакети съвместно с БЧК, от тази мярка ще бъдат обхванати около 40 000 души”, стана ясно от думите ѝ.

В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция. По изключение пенсиите ще могат да се изплащат на син, дъщеря и друг близък роднина срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта. Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април.

“Днес Министерството на труда и социалната политика ще издаде и специална заповед за безопасните условия на труд, които трябва да бъдат осигурени от работодателите.

7281 безработни са започнали работа по време на извънредното положение. Само вчера 683 души вече са наети. За периода от 13 март до 1 април в бюрата по труда са се регистрирали 31643, като само вчера новите безработни са 4777, от които 3327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията.

Load More Related Articles

Check Also

Една трета от фирмите отчитат спад на приходите заради COVID-19

32,2% от фирмите у нас са отчели спад в приходите си през септември, при почти половината …