Home Бизнес КЗК ще преразгледа сделката между “Еврохолд” и ЧЕЗ

КЗК ще преразгледа сделката между “Еврохолд” и ЧЕЗ

2 min read
0
0
11
Бизнес

На 22 юли тази година Административният съд София област отмени предишното решение на антимонополния орган от октомври 2019 г., с което на практика бе наложена забрана на “Еврохолд България” да купи енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България.

loading...

В решението си съдът отправя изключително остра критика към антимонополния регулатор заради груби нарушения на процедурата.

Така делото се връща във вид на преписка на Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне съгласно задължителни указания, дадени в мотивите на съдебното решение. Най-вероятно КЗК е решила да не обжалва.

От съобщението на сайта на КЗК обаче не става ясно дали отново ще се прави задълбочено проучване на сделката или единствено ще се прибегне към ново произнасяне в краткосрочен план.

“Медиапул” припомня, че в изтекли в началото на юни записи на премиера Бойко Борисов се дават инструкции: “Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по “Еврохолд” на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене”.

Не става ясно кой е “оня”, но в енергийните среди се твърди, че и ЧЕЗ, и “Еврохолд” са били разубеждавани от “правителствени емисари” да се откажат от сделката.

Софийската градска прокуратура образува проверка как е направен и дали е манипулиран този запис. Междувременно, две международни експертизи – поръчани от сайта “Биволъ” и от евродепутата от социалистите Елена Йончева, установиха, че записът на премиера Бойко Борисов е автентичен.

Load More Related Articles

Check Also

300 лв. минимална пенсия от 2021 г.

От 1 януари 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увели…