Home Бизнес Предложението за мораториум върху плащания по кредити ще бъде внесено в БНБ

Предложението за мораториум върху плащания по кредити ще бъде внесено в БНБ

1 min read
0
0
59
БНБ

Предложението за временен мораториум върху кредитни плащания на граждани и фирми, затруднени заради кризата с Covid-19, ще бъде внесено в БНБ. То е изготвено от Асоциацията на търговските банки и се базира на насоките, които миналата седмица бяха дадени от Европейския банков орган, съобщи председателят на асоциацията Петър Андронов.

loading...

Временните отсрочки ще важат за всички видове кредити на коректни длъжници до 1 март.

Под “коректни” банките разбират такива, които винаги са обслужвали вноските си или имат едно просрочие до 30 дни, допълни Андронов и обясни какво ще представлява частичният мораториум:

“Нов погасителен план, който през определен период от време – няма да го назова, докато Централната банка не потвърди нашето предложение, ще имат възможност да не погасяват или само главница, или, ако техните затруднения са по-съществени, и главница, и лихва.

И целият срок на техния кредит ще се отложи с периода на така наречения “мораториум”.

След като предложението бъде внесено в Централната банка, се очаква тя да одобри предложения ред и, след получаване на одобрението, търговските банки ще започнат да го прилагат във възможно най-кратък срок, увери Петър Андронов.

Load More Related Articles

Check Also

300 лв. минимална пенсия от 2021 г.

От 1 януари 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увели…