Еньовден е!

2 min read
0
0
20
Св. Йоан Кръстител

Днес Павославната църква почита рождество на Йоан Кръстител.

loading...

На тази дата по времето на цар Ирод, е роден Йоан Кръстител от майка Елисавета и баща Захарий-свещеник, няколко години преди Христос, за да прокара неговото учение сред юдеите, затова се нарича Предтеча.

Празник е на билките, затова светецът е наричан още Иван Бильобер. Той пръв е започнал да ги покръства във водите на река Йордан и от там е получил името Кръстител.

Еньовден е празник и на Слънцето. Хубаво е да посрещнете изгрева, да видите Слънцето и то да ви види, да ви облее с цялата си благодат. Всяка трева набрана на този ден е лековита.

От набраните билки, между които най- много еньовче, се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из къщата и през годината се използват за лек.

С тях се кадят болните, окъпват ги с вода, в която са топили китките, правят се целебни чайове. Прави се още на Еньовден измиване с вода за здраве при водни източници. Лечебната сила на речната вода се обяснява с това, че Слънцето се е изкъпало в нея. Ако си измиете косата на празника, тя ще е лъскава и здрава.

В народната среда празникът носи белезите на един развит в миналото слънчев култ. В ранно утро всички излизат по високите поляни, за да наблюдават изгрева.

Според поверието на този ден слънцето се изкъпва в реката или морето, то играе и поема своя обратен път към зимата.

Затова казват, че св. Еньо си облича девет кожуха и отива да моли Бог да доведе зимата.

Жените берат цветя и билки, правят от тях голям венец и се провират през него заедно с децата за здраве. В Южна България на този ден се изпълнява обичаят Еньова буля.

Всички девойки в предбрачна възраст, наели от вечерта “мълчана вода”, т.е. налята мълчешком, накичени с набраните преди изгрев билки, обличат малко момиченце – сираче в невестински дрехи, забраждат го с червено було и го носят поред на раменете си околовръст селото, като пеят специални за празника песни.

Спират се на всеки кръстопът, за да изпълнят песента си за здраве и берекет, обхождат мерите, нивите. Играят и предназначено за случая хоро, преди да влязат в самото село. Хорото е спокойно, със стъпките на “буенец”.

Мелодиите са строги, тържествени. Девойките завършват обиколката си в определена къща, където ще стане ладуването, гадаенето и всяка пуска в котле свой знак – китка или пръстен.

Момиченцето, наречено “Еньова буля”, бърка в котлето и вади “късметчетата”. Действието е съпроводено с припявания, които предричат за какъв ерген ще се омъжи момата.

Днес имен ден празнуват много и все красиви имена, те са: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.

 • Еньовден

  Еньовден е

  Еньовден се чества на 24 юни, когато Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан…
 • Св. Йоан Кръстител

  Ивановден е!

  На 7 януари църквата почита свети Йоан Кръстител. Празникът, наречен „негов събор”, е ден,…
 • Еньовден

  Еньовден е – един от най-мистичните празници

  Днес е Еньовден – български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На съ…
Load More Related Articles

Check Also

Почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния покровител на бъл…