Игнажден е!

2 min read
0
0
55
Игнажден

Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с коледните празници.

loading...

Според поверието, който излезе от къщата днес, не трябва да се връща с празни ръце. Най-характерен за Игнажден е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата ви днес, зависи каква ще бъде следващата година.

Някои народни поверия гласят:

Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.

Не се иска и не се дава нищо назаем.

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.

Не се вари боб, за да не бие градушка.

Не се пере, за да не налети болест.

Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.

Мъжете не впрягат добитъка, за да са здрави и пъргави през цялата година.7

Хората вярвали и че ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

Ако вали дъжд пък, през април ще има дъждове и плодородие.

Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Имен ден имат Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен и Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира, Светослав и Светослава.

Тази година Св. Игнатий Богоносец се почита на 19 – ти, а не на 20 – ти декември по следната причина: В която година обаче се случи 20 декември да е неделя (а това е Неделя преди Рождество Христово), към неделната или наричана още възкресна служба се прибавя и тази на предпразненството на Рождество Христово. В такъв случай не остава възможност да се отдаде подобаваща почит на св. Игнатий и се прави изтегляне на неговата памет с един ден напред – на 19 декември. На този ден службата на св. Игнатий се съчетава с тази на св. Бонифаций, чиято памет постоянно се чества на 19 декември.

Load More Related Articles

Check Also

Честита Баба Марта!

Първи март е празникът на Баба Марта – образ от традиционния български фолклор, койт…