Home Лайфстайл Дом и семейство Никулден е! Почитаме Свети Николай Чудотворец – покровител на моретата, рибарите и банкерите

Никулден е! Почитаме Свети Николай Чудотворец – покровител на моретата, рибарите и банкерите

2 min read
0
0
25
Свети Николай Чудотворец

На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството.

loading...

Първообразът е историческата личност Никола Мирликийски. Той е роден през 270 година в Патара, Мала Азия.

Легендата разказва, че той бил човекът, който подхвърлял незабелязано кесии със злато в дома на обеднял баща, след което той омъжва трите си дъщери. Приписват му се много чудеса, които избавят моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Жизненият му път приключва през 142 година. През 1087 година мощите на Свети Николай са пренесени в Бари, Италия. Те се съхраняват там и до днес в базилика, което е построена в чест на светеца.

Името Николай означава „побеждаващ“. Според православната църква той е патрон на рибарите. Той е господар и на водния сят – водните демони и рибите.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник.

Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Според преданието той спасил пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран – ето защо това е традиционната риба за празника.

Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари.

Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи.

На много място на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват.

Народната поговорка казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“.

На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На трапезата може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми.

На 6-ти декември своя празник отбелязва и красивия ни черноморски град Бургас.

Днес имен ден празнуват Николай, Николета, Никол, Никола, Николина, Нина, Ния, Ница, Кольо, Ненка и Нина. Желаем ви здраве, щастие и успехи!

 • Любомир Кольовски

  Вицът на деня

  “След протеклите през уикенда срещи с извънпарламентарните партии консултации от пол…
 • Свети Стефан

  Стефановден е!

  27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици …
 • Игнажден

  Игнажден е!

  Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи…
Load More Related Articles

Check Also

Стефановден е!

27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици …