Home Лайфстайл Дом и семейство Световен ден за борба със СПИН

Световен ден за борба със СПИН

1 min read
0
0
116
Световен ден за борба със СПИН

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година събитието ще премине под глобалното мото „Узнай своя статус” и се отбелязва за тридесета поредна година в целия свят. За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН дава началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

От 10.00 до 14.00 часа всички граждани и гости на София ще имат възможност да получат анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ в специален мобилен медицински кабинет, разположен на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 62-66, в близост до Лъвов мост. Специалисти ще предоставят информация как и къде всеки може да провери своя статус с цел ранно откриване на инфектирани лица и своевременното им насочване за лечение.

Българският младежки червен кръст – София организира мащабна информационна кампания по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. От 14.00 до 18.00 часа в подлеза на метростанция „Сердика“ доброволците на БМЧК – София ще проведат информационна кампания с игри и викторини, ще раздават червени панделки и брошури. В 18.30 часа пред църквата „Св. Неделя“ доброволци, приятели и всички желаещи ще оформят „жива панделка“ в знак на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

По повод Световния ден за борба със СПИН фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец на културата, ще бъде осветена в червена светлина в часовия диапазон между 18.00 и 20.00 часа.

Load More Related Articles

Check Also

Гергьовден е!

На 6 май българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец. В българс…