Home Лайфстайл Любопитно Честита първа пролет!

Честита първа пролет!

2 min read
0
0
25
Пролет

Преди броени мигове тази сутрин, в 5 часа и 49 минути, настъпи астрономическата пролет. Поздравяваме всички наши читатели, приятели и почитатели с първа пролет. Бъдете здрави!

loading...

Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното. Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември – в Южното. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според него по определен начин се редуват обикновени години с по 365 дни и високосни с по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Къде е Иванчо, г-н Борисов? … или един виц и малко смях

Пред децата в едно училище е Бойко Борисов. Разказва за пожарникарския живот. Накрая пита:…